Logo Realitatea.md

Moldovenii urmau să iasă azi la „alegeri parlamentare”. Realitatea.md amintește filmul anticipatelor din 6 septembrie

06 Septembrie 2019, 10:31 // Politica

Cetățenii Republicii Moldova ar fi trebuit să iasă astăzi, 6 septembrie, la urnele de vot și să-și aleagă conducătorii pentru următorii patru ani. Asta în condițiile în care, la data de 9 iunie curent, în urma deciziilor fostei componențe a Curții Constituționale din perioada 7-9 iunie, „președintele interimar” Pavel Filip a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Ulterior, CC și-a revizuit toate deciziile, iar astfel, anticipatele au decăzut.

„Este un termen rezonabil, astfel ca toți participanții la alegeri sa aibă posibilitatea să se pregătească, dar și instituțiile statului să organizeze în cele mai bune condiții alegerile. Este normal ca poporul sa aibă dreptul de a decide cine mai merită mandatul de deputat, cine le poate reprezenta interesul. Cred că acesta este și compromisul pe care partidele trebuie să-l găsească, dacă nu au reușit să se înțeleagă la negocieri, să meargă în alegeri anticipate și să dea socoteală”, declara atunci Pavel Filip

Tot el solicita atunci cetățenilor să fie calmi și să respecte legea și ordinea constituțională. „Nimeni nu trebuie să ia puterea cu forța, nimeni nu trebuie să o păstreze cu forța. De asta mergem în alegeri anticipate”, a conchis Filip.

Ulterior, prim-vicepreședintele Partidului Democrat, Andrian Candu, a explicat de ce a fost aleasă data de 6 septembrie, zi de vineri, pentru eventuale alegeri parlamentare anticipate. Potrivit lui, acesta era termenul limită, conform legii, în care putea fi organizat un scrutin anticipat. Andrian Candu spunea că a fost luat în considerare și faptul că partidele politice ar trebui să aibă timp pentru a se pregăti de un asemenea scrutin.

Pe 11 iunie, în urma ședinței Consiliului Suprem de Securitate, președintele Igor Dodon a anunțat că a anulat decretul privind declanșarea alegerilor anticipate. De altă parte, Pavel Filip a declarat că președintele Dodon nu poate anula un decret care nu-i aparține.

La 13 iunie, Comisia Electorală Centrală anunța că a recepționat decretul cu privire la dizolvarea Parlamentului semnat de Pavel Filip și documentul în care se menționează data de 6 septembrie 2019 pentru scrutinul repetat. Astfel, la ședința următoare a CEC, membrii urmau să examineze și să se expună în legătură cu procedura de desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate. Astfel, la data de 18 iunie, CEC urma să aprobe devizul de cheltuieli pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 6 septembrie 2019.

Acest lucru însă nu s-a întâmplat, în condițiile în care, la data de 15 iunie, judecătorii Curții Constituționale au anulat deciziile luate în perioada 7-9 iunie 2019, declarând prin urmare Parlamentul și Guvernul nou formate - legitime. Prin aceeași decizie a decăzut și decretul semnat de Pavel Filip privind organizarea alegerilor anticipate din 6 septembrie. 

Vezi și:

Alegeri anticipate, pe 6 septembrie! Filip a semnat decretul de DIZOLVARE a Parlamentului

Candu explică de ce s-a propus organizarea alegerilor anticipate într-o zi de vineri

Reacția Curții Constituționale la criticile în adresa sa

CEC și procedura de desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate pe 6 septembrie

Ultima oră! Parlamentul și Guvernul au fost declarate legitime

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1673 -0.1732%
USD USD 17.0468 0.0540%
RUB RUB 0.2217 0.3167%
RON RON 4.1385 -0.1255%
UAH UAH 0.6030 0.0166%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile