Logo Realitatea.md

MOLDOX 2020: În acest an vor fi difuzate „filme despre femei, pentru femei și bărbați, prejudecăți și probleme sociale”

02 Septembrie 2020, 09:34 // Life

În cadrul celei de-a V-a ediții a festivalului MOLDOX 2020 iubitorii de film vor avea ocazia să urmărească mai multe proiecții despre femei, care vor oferi o incursiune în viețile unor protagoniste de excepție, cu care se pot identifica mulți cetățeni ai Moldovei.

Foto: Moldox

MOLDOX aduce în vizorul societății din Moldova problemele și prejudecățile cu care se confruntă femeile din întreaga lume, atât de relevante și pentru spațiul nostru mioritic, unde „valorile tradiționale” abundă în mai toate discursurile strigate prin difuzoare și televizoare. În acest an, prin filmele difuzate se dorește „depășirea limitelor tradiționalului, pentru a contribui la crearea unui mediu prielnic deschiderilor de minți, să trecem peste granițele geografice și să înțelegem ce ne unește, indiferent de grupul social sau comunitatea din care venim”, se precizează într-un comunicat de presă al organizatorilor festivalului.

Tradițional, MOLDOX aduce în prim plan probleme curente cu care se confruntă societatea în cadrul unor sesiuni de discuții publice cu diverși actori ai societății civile, autorităților publice, jurnaliști și specialiști din diferite domenii. Astfel, în ziua de deschidere a festivalului, publicul din Cahul va putea urmări trei scurtmetrajele documentare în regia Raisei Răzmeriță – istorii ale trei femei cu dizabilități din Republica Moldova care au candidat la alegerile locale din 2019. Participanții vor avea ocazia să discute cu ele despre problemele cu care se confruntă și cum au reușit să depășească stereotipurile tradiționale.

Discuție publică: „Femeile în acţiune – implicarea femeilor în politica locală”. Moderator: Vasile Ernu, scriitor și jurnalist. Cahul: 9 septembrie, 18.00

În contextul situației actuale, Festivalul Internațional de Film Documentar MOLDOX, precum și activitățile din cadrul acestuia, se vor desfășura în aer liber, urmărând toate măsurile de precauție: numărul maxim de spectatori – 50, distanța dintre scaune de 1 metru, obligativitatea purtării măștilor de protecție pe tot parcursul proiecțiilor și a discuțiilor publice.

Așadar, notează-ți în calendar! 9-13 septembrie, Cahul, Parcul central „Grigore Vieru”. Apoi, 17-19 septembrie, Chișinău, Digital Park (str. Mihai Viteazul 15).

Astfel, spectatorii vor putea afla istoria femeilor din satul Makoko, Nigeria cum acestea se implică într-un proiect de abilitare a femeilor împotriva inegalității de gen, inițiat și implementat de către Doamna F. „Ascultă cuvâtul” este piesa în care joacă și prin care își spun poveștile, își exprimă durerea, prin care vor să atragă atenția bărbaților asupra hărțuirilor constante, abuzurilor prin care trec încă din fragedă copilărie, asupra tuturor nedreptăților și inegalităților de care suferă. Este un strigăt prin care vor să se facă auzite, înțelese și respectate.

„Doamna F”, este un film de Chris van der Vorm (2020, Olanda, Nigeria, 76 min). Filmele vor fi difuzate la Cahul pe 9 septembrie ora 22:00 și la Chișinău pe 19 septembrie,  ora 20:00.

„Alergi ca o fată!”, „Plângi ca o fată!” – sunt vorbe pe care fetele din toată lumea le aud de mici și, de multe ori, se conformează cu acestea și acceptă că nu sunt la fel de puternice ca băieții. Nu este și cazul celor patru fete brave din Vestul sălbatic al Americii – Maysun, Altraykia,  Ariyana și Tatyanna, care domină lumea tradițional bărbătească a rodeoului și care încearcă să-și găsească propria cale în acest proces, devenind, fără să-și propună, un exemplu pentru toate fetele și femeile din comunitatea lor. Într-o lume, care le aparținea taților și fraților, ele demonstrează că expresia „călărești ca o fată” este de fapt un compliment.

„Sclipici și praf”, un film de Anna Koch și Julia Lemke (2020, Germania, 91 min). Filmul va fi proiectat la Cahul la 10 septembrie, ora 22:00.

Timp de decenii, Jola a făcut ce era așteptat de la ea. Mamă a șase copii, căsătorită cu un soț abuziv, ea mereu se prefăcea că totul e bine, ascunzîndu-se în spatele machiajului și a hainelor colorate. Într-o bună zi, ceva a plesnit și ea a găsit puterea să-și părăsească soțul și să înceapă să-și trăiască viața la maxim. Petrece cu prietenele ei, dansează în Café Smile, scrie poezii și cîntece. Ea cântă mai ales despre dragoste – la care a visat toată viața, dar pe care nu a găsit-o niciodată. Pe neașteptate, îl întâlnește pe Wojtek, care o tratează ca o regină. Va reuși oare Lola să se deschidă și să îmbrățișeze dragostea pentru prima dată?

„Lecții de dragoste”, un film de Małgorzata Goliszewska și Kasia Mateja (2019, Polonia, 75 min), va fi difuzat la Cahul, la 13 septembrie, ora 20:00.

Festivalului de Film documentar pentru Schimbare Socială MOLDOX a fost fondat în 2016 și este dedicat în exclusivitate filmelor non-ficțiune cu relevanță socială semnificativă. Festivalul combină misiunea de culturalizare a populației – prin proiecțiile de filme cu acces gratuit, cu cea de instruire a filmmakerilor în devenire, interesați să creeze documentare cu impact social – asumată de MOLDOX LAB.

MOLDOX a fost conceput ca un festival de film internațional axat pe probleme sociale actuale, accesibil tuturor, motiv pentru care intrarea la festival este liberă, iar participarea la ateliere și master-class-uri nu presupune nicio taxă.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5385 -0.5249%
USD USD 16.6888 0.1717%
RUB RUB 0.2181 -0.1831%
RON RON 4.0133 -0.7125%
UAH UAH 0.5921 0.2200%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile