Logo Realitatea.md

Moldsilva, în vizorul Curții de Conturi. Peste 3 milioane de lei din încasările de la darea în arendă a terenurilor, utilizați pentru necesități proprii (VIDEO)

31 Martie 2016, 18:00 // Economie

Curtea de Conturi a examinat în cadrul unei ședințe publice un rapot de audit al Agenției „Moldsilva” în urma căruia au fost depistate o serie de nereguli în special ce țin de dreptul de proprietate și oferirea în arendă a terenurilor din fondul forestier.

Astfel, potrivit Curții de Conturi, neînregistrarea drepturilor de proprietate asupra terenurilor fondului forestier a generat existența unui șir de litigii asupra a 195,72 ha și ocuparea nelegitimă a 178,85 ha de către persoane fizice și juridice.

Nereguli au fost identificate și la capitolul utilizării fondului forestier în scopuri de gospodărire cinergetică și de recreere. S-a constatat că din totalul de 694 contracte de arendă a terenurilor forestiere, 204 dintre ele nu sunt înregistrate la oficiile cadastrale, aceasta reprezintă circa 34% din totalul terenurilor arendate, iar suprafața totală a acestora depășește 2000 ha.

De asemenea, contractele de arendă nu dispun de anexe privind planurile de management a terenurilor și investițiile financiare planificate. Pe lângă aceasta, Agenția „Moldsilva” nu a încheiat contracte de arendă cu taberele de vacanță și instituțiile cu menire socială și curativă care ocupă o suprafață totală de 22,7 ha.

În același timp, Curtea de Conturi a atestat creșterea numărului de acorduri adiționale la contractele de arendă a fâșiilor forestiere cu privire la transmiterea dreptului de arendă în special de la persoane fizice la persoane juridice, lucru interzis conform cadrului legal.

Ce ține de utilizarea mijloacelor financiare provenite din arendarea terenurilor din fondul forestier, s-a constatat că Agenția utilizează acești bani pentru propriile necesități, suma încasărilor fiind de 3,7 milioane lei, ceea ce constituie circa 168% din valoarea alocațiilor bugetare pentru întreținerea entității (2,2 mil. lei).

Raportul cu titlul „Generează impact benefic sistemul de management și control intern asupra gestiunii economice a Agenției Moldsilva?” a fost examinat de către Curtea de Conturi la 29 martie curent. Acesta va fi disponibil în întregime pe pagina electronică a instituției după publicarea în Monitorul Oficial. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9181 -1.0640%
USD USD 17.8918 0.0022%
RUB RUB 0.2761 -1.7088%
RON RON 4.1867 -0.9698%
UAH UAH 0.6726 0.4180%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile