Logo Realitatea.md

Morari s-a plâns pe Stoianoglo în 7 foi, scrise de mână, pe care le-a adresat la CSJ. Curtea a respins recuzarea!

22 Ianuarie 2020, 15:30 // Actualitate

Viorel Morari, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA) învinuit de abuz în serviciu și fals în documente, a cerut recuzarea procurorului general (PG), Alexandr Stoianoglo. El s-a adresa Curții Supreme de Justiție (CSJ), pe șapte foi scrie de mână, în care și-a expus argumentele privind motivul pentru care îl bănuiește pe Stoianoglo de imparțialitate. Printre acestea, se numără faptul că procurorul general a venit la adresa sa cu diverse acuzații anterior în timpul interviului pentru ocuparea funcției obținute ulterior.

Cele șapte foi au ajuns pe Deschide.md. Potrivit sursei, în documentul adresat CSJ prin intermediul Procuraturii Generale, Morari pune la îndoială obiectivitatea lui Stoianoglo și prin faptul că în zilele în care a fost reținut, cei doi se aflau într-un litigiu de contencios administrativ, dar și că a respins cererile de recuzare ale procurorilor care instrumentează dosarul lui Morari, aceștia având cauze penale deschise anterior la PA.

Șeful suspendat mai scrie că acest lucru i-a fost adus la cunoștință abia pe 11 ianuarie 2020, asta în timp ce pe data de 13 ianuarie 2020 a decăzut necesitatea examinării acestui subiect pentru că judecătorii au decis aplicarea măsurii de arest. 

Un alt capitol al acestor învinuiri, se referă la două dosare deschise de PA pe numele unei rude de-a lui Stoianoglo și a unei persoane cunoscute. În primul caz este vorba despre ruda șefului PG, care se numește Andrei Stoianoglo, unde PA a deschis un dosar în 2017 pentru că acesta fiind angajat la CRIS Registru a primit 500 de euro pentru facilitarea eliberării permisului de conducere. Al doilea caz se referă la dosarul în urma căruia a fost reținută conducerea taberei școlare „Lăstăraș”, unde fiicele lui Stoianoglo au participat activ ani la rând. 

Contactată de sursa citată, purtătoarea de cuvânt a PG, Maria Vieru, a declarat că prin încheierea din 20 ianuarie 2020, Curtea Supremă de Justiție a respins, ca fiind neîntemeiată, cererea de recuzare a Procurorului General Alexandr Stoianoglo, înaintată la 16 ianuarie 2020, de către Viorel Morari. Totodată, a ținut să menționeze că procurorul general nu comentează acuzațiile care îi sunt aduse.

Încheierea nu este susceptibilă căilor de atac.

Realitatea.md a preluat prima și ultima pagină din cerere. Celelalte le puteți citi în sursa primară pe acest link.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 -0.3852%
USD USD 16.7700 0.6331%
RUB RUB 0.2176 -0.9558%
RON RON 4.0054 -0.6917%
UAH UAH 0.5935 0.4060%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile