Logo Realitatea.md

Moratoriul privind controalele de stat expiră în 2 zile! Munca la „negru” și achitarea salariilor „în plic” vor fi obiectele principale ale controalelor fiscale

28 Septembrie 2016, 14:46 // Economie

Moratoriul asupra controalelor de stat, instituit de Guvern în luna martie a acestui an, expiră la data de 30 septembrie. Odată cu încetarea acţiunii moratoriului, începând cu 1 octombrie 2016, Serviciul Fiscal de Stat va reiniția procedura de planificare şi efectuare a controalelor fiscale.

„În scopul susținerii sloganului promovat – funcționarul fiscal în serviciul contribuabilului, reiterăm că acțiunile de control fiscal se vor demara exclusiv în temeiul identificării şi analizei riscurilor de neconformare a contribuabililor”, anunță Inspectoratul Fiscal Principal de Stat (IFPS).

În procesul de planificare şi efectuare a controalelor fiscale pentru perioadele ulterioare, Serviciul Fiscal de Stat preponderent va ține cont de comportamentul fiscal şi nivelul de conformare voluntară a contribuabililor la respectarea legislaţiei fiscale. Obiectivul primordial al activităților de control stabilit pentru următoare perioadă constituie – depistarea și sancționarea practicării muncii la „negru” și achitării salariilor „în plic”. Astfel, vor fi supuşi verificărilor, în mod prioritar, contribuabilii care întrunesc un grad sporit de risc la compartimentul respectiv. 

Procedura de inițiere și desfășurare a controalelor este reglementată de prevederile art. 216 din Codul fiscal, conform cărora controlul fiscal la fața locului poate fi efectuat numai în temeiul unei decizii scrise a conducerii organului care exercită controlul. Totodată, potrivit aceluiași articol, la finalizarea controlului fiscal, se va întocmi actul de control fiscal, în care, după caz, vor fi descrise obiectiv, clar și exact încălcările legislației stabilite în timpul desfășurării controlului, iar în cazul depistării vreunei încălcări fiscale va adopta decizia corespunzătoare.

Concomitent cu intrarea în vigoare a modificărilor la Legea RM nr. 131 din 08.06.2012 privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător, Serviciul Fiscal de Stat va asigura aplicarea reglementărilor stabilite privind înregistrarea, supravegherea și raportarea controalelor în Registrul de stat al controalelor, în limita competenței, conform modului stabilit de legiuitor.

Moratoriul asupra controalelor de stat a fost instituit de către Executiv în luna martie 2016, și a fost prelungit ulterior în luna iunie până la data de 30 septembrie. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9619 0.2516%
USD USD 18.2258 0.7635%
RUB RUB 0.2334 0.9079%
RON RON 4.1351 0.4055%
UAH UAH 0.6569 1.6716%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile