Logo Realitatea.md

Moscova nu are „condiții” pentru a-și retrage trupele din Transnistria. Cum comentează Filip, liderul unui partid aflat la guvernare

10 Iulie 2020, 15:07 // Politica

„Nu sunt condiții pentru retragerea trupelor ruse din Transnistria”. Declarația a fost făcută de către ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, într-un interviu pentru agenția rusă TASS, cunoscută pentru promovarea politicii Kremlinului. Aceasta a stârnit reacții la Chișinău. Pavel Filip, liderul unuia dintre partidele aflate la guvernare PDM, a declarat că poziția democraților cu privire la „pacificatorii ruși” rămâne aceeași.

„Am solicitat la tribuna ONU retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului şi, fără precedent, am obţinut o rezoluţie ONU de retragere a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”. Acesta este răspunsul pe care liderul PDM l-a dat la emisiunea „Punctul pe AZi” de la TVR.

„Colegii mei s-au implicat foarte activ în scoaterea celor 37 de posturi ilegale instalate de transnistreni. S-au deplasat la faţa locului Cristina Lesnic şi Alexandru Pînzari, au dat indicaţiile de rigoare şi vă asigur că posturile vor fi scoase, inclusiv cu implicarea noastră”, a spus liderul PDM.

Potrivit acestuia, Republica Moldova trebuie să persevereze pe calea cererii de retragere a trupelor ruse, în contextul Declaraţiei de la Istanbul din 1999, unde Moscova s-a angajat să facă acest lucru.

„Nu mă puteţi învinui pe mine. Dimpotrivă, în perioada mandatului meu, am obţinut controlul comun cu Ucraina pe segmentul transnistrean. Datorită bunelor relaţii cu ucrainenii, aceştia ne-au permis să instalăm vama şi Poliţia de Frontieră pe teritoriul Ucrainei”, a spus liderul PDM.

Pavel Filip a menţionat că pe parcusul anilor 2019 şi 2020 nu s-au înregistrat progrese în situaţia din stânga Nistrului.

Este de menționat că ambasadorul rus a mai pomenit, în interviul Tass, despre faptul că anume pacificatorii ruși ar fi oprit conflictul armat de pe Nistru acum 28 de ani și că societatea noastră neagă rolul acestora în menținerea păcii. Acesta a conchis că Moscova nu și-ar dori să impună un anumit vector extern de dezvoltare pentru noi, dar mereu își va apăra interesele.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 0.4543%
USD USD 16.6157 -0.1652%
RUB RUB 0.2261 0.2661%
RON RON 4.0694 0.4443%
UAH UAH 0.6000 0.1335%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile