Logo Realitatea.md

Moțiunea în privința ministrei Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, nu a fost susținută de majoritatea parlamentară

09 Iulie 2020, 20:55 // Politica

Moțiunea simplă asupra politicilor (acțiunilor și inacțiunilor) guvernamentale în domeniul sănătății publice înaintată de grupul Pro Moldova și fracțiunea Partidului Șor a căzut. Comisia Sănătate, Protecție Socială și Familie a propus Parlamentului să nu susțină moțiunea privind demiterea ministrei Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a directorului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună și împotriva altor responsabili de „situația catastrofală” legată de răspândirea continuă a coronavirusului de tip nou în Republica Moldova, iar majoritatea parlamentară a susținut propunerea.

În cadrul dezbaterilor, Viorica Dumbrăveanu a menționat de la tribuna Parlamentului că nenorocul ei a fost că la două luni de mandat, atunci când era concentrată pe elaborarea bugetelor și promovarea proiectelor de legi în contextul implementării măsurilor din legea bugetului, „ne-am pomenit cu toții că trebuie să înfruntăm o infecție cum n-a mai văzut nimeni”.

„Și vreau să mai spun că nenorocul nostru, adică al meu pentru că am zis că îmi asum eu, a fost că suntem în an electoral și, în loc de unitate, în loc de suport, în comunicare vreau să vă zic... Asta a fost nenorocul și asta a fost eșecul, în comunicare, care de foarte multe ori nu era constructivă, dar era pe poziții de apărare, pentru că era să „stingem focul” de pe rețelele de socializare, pentru că trebuia să răspundem la multiple știri false care erau lansate. Ne-am trezit în situația că „achităm pentru ca să înregistrăm un deces”; ne-am trezit în situația că „personalul medical achita doar ca să confirme cazul de infectare”, neavând niciun context fundamentat și obiectiv. Iată care au fost efectele comunicării”, a mai menționat Viorica Dumbrăveanu răspunzând la o întrebare a deputatei Ruxanda Glavan, unul din autorii moțiunii simple.

„Nenorocul Dvs. este de fapt altul”, a menționat drept răspuns deputata Maria Ciobanu, care urma să ofere altă întrebare. „Nenorocul Dvs. este că domeniul Sănătății este foarte departe de Dvs. De aceea și s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat și suntem în fruntea infectărilor”, a conchis Maria Ciobanu.

„Doamnă ministru, stimați medici, vă mulțumim încă odată din partea întregului legislativ pentru eforturile Dvs. depuse, pentru munca Dvs. cu toată dăruirea de sine și vă rog să-i credeți pe deputați pentru că și ei au nevoie de careva tratamente”, a menționat președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, după votarea în Legislativ.

Este de menționat că moțiunea pentru înaintarea căreia au semnat 22 de deputați a fost înaintată în Parlament la data de 18 iunie, iar conform Regulamentului Parlamentului urma a fi dezbătută în Parlament „în termen de 14 zile lucrătoare de la depunere”.

Cu toate acestea, la data de 1 iulie, deputații socialiști membri ai Comisiei Sănătate, Protecție Socială și Familie au blocat ședința acesteia, pentru a nu putea fi examinată moțiunea simplă.

Începând cu data de 2 iulie însă Parlamentul a avut trei tentative de a se convoca în ședință (vedeți aici prima, a doua și a treia tentativă), dar deputații opoziției parlamentare nu au venit la acestea pentru a lipsi majoritatea parlamentară de cvorum și a nu-i permite premierului Ion Chicu să-și asume răspunderea în fața Parlamentului pe patru proiecte de legi.

Abia azi, odată cu revenirea deputatului „demisionar” Ștefan Gațcan la ședința Parlamentului, care a permis coaliției PSRM-PD să aibă cvorum pentru desfășurarea ședinței și audierea premierului Ion Chicu pe proiectele pe care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului, a fost posibilă desfășurarea ședinței și dezbaterea proiectelor de legi de pe ordinea de zi.

Vedeți și: Moțiune simplă împotriva ministrei Sănătății și altor responsabili de „situația catastrofală”. Glavan: Vrem o persoană cu studii medicale (VIDEO)

PSRM a blocat ședința Comisiei Sănătate, Protecție Socială și Familie, unde trebuia să fie examinată moțiunea simplă asupra Vioricăi Dumbrăveanu

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6172 -0.3135%
USD USD 16.5952 -0.1234%
RUB RUB 0.2257 -0.1769%
RON RON 4.0556 -0.3391%
UAH UAH 0.6004 0.0667%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile