Logo Realitatea.md

Munca de acasă - modelul viitorului. Cine câștigă și cine pierde

25 Octombrie 2020, 10:39 // Economie

Munca de acasă a devenit noul model de muncă în contextul pandemiei dse coronavirus. Deși mulți se bucură că au scăpat de drumul până serviciu și de costul prânzului la birou, veștile pe termen lung nu sunt neapărat bune, scrie Bani.md.

Foto: pixabay.com

Există numeroși proprietari de afaceri care și-ar dori ca angajații să continue să muncească de acasă și după încheierea crizei COVID-19, arată o analiză publicată de Deutsche Welle. Jurnaliștii germani și economiștii trag o serie de concluzii, în urmă unui sondaj la care au luat parte 1.800 de companii.

Despre productivitate

Aproape nicio firmă nu și-a diminuat notabil productivitatea din cauza muncii la domiciliu, dar din cauza amplificării muncii mobile activitățile de afaceri vor cunoaște o permutare.

Faptul că birourile au rămas goale luni în șir în întreprinderi a dat de gândit direcțiilor de control al eficienței. A apărut întrebarea dacă mai este necesar și dacă mai merită pe viitor să închirieze pentru fiecare angajat un spațiu, astfel încât acesta să aibă un birou fizic. În numeroase cazuri costurile s-ar putea dovedi prea ridicate, mai ales în situația firmelor mari, care adesea cheltuie anual milioane pe chirii.

Drept urmare, e posibil ca numeroase companii să nu-și prelungească actualele contracte de închiriere în anii ce vin. Această ar putea determina la rândul ei o diminuare dramatică a profiturilor realizate de fondurile imobiliare pentru birouri, în cazul în care nu se va găși un model de afaceri profitabil pentru folosirea spațiilor rămase goale.

Pierderi în lanț

Birouri goale pe termen lung ar însemna și cantine goale. Și restaurantele și bistrourile aflate în vecinătatea sediilor de firma vor înregistra scăderi dramatice ale încasărilor fiindcă nu vor mai vinde decât puține mese de prânz.

Pandemia și extinderea muncii la domiciliu au diminuat considerabil și numărul dineurilor și călătoriilor de afaceri. Discuțiile în interes de serviciu și negocierile se desfășoară tot mai mult prin internet și telefonic, în dauna întâlnirilor personale. Dacă acest trend va continuă, restaurantele și hotelurile care depind de cei care călătoresc în interes de serviciu au un viitor sumbru.

În plus, scade cererea pentru vestimentația de birou, pentru costume, taioare, cravate etc. și pentru uniforme de serviciu, acolo unde era cazul, până de curând. Această îi afectează mai ales pe ofertanții care au câștigat o parte bună din profit cu modă de birou.

În cazul extinderii masive a muncii la domiciliu, și numărul kilometrilor parcurși de navetiști se va reduce drastic. Această ar afecta suplimentar constructorii de automobile, care se află deja de doi ani în dificultate, amenințând existența multor furnizori de subansamble. Și autoservice-urile și benzinăriile s-ar confruntă cu pierderi tot mai mari.

Cine se numără printre câștigătorii crizei actuale aflați în continuare pe Bani.md.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.6652 0.7646%
USD USD 17.2389 0.0580%
RUB RUB 0.2267 -0.5265%
RON RON 4.2410 0.7746%
UAH UAH 0.6050 -0.1156%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile