Logo Realitatea.md

Munteanu: Oficiali din cadrul AP EuroNest s-au arătat dezamăgiți cum evoluează lucrurile în Moldova (VIDEO)

11 Decembrie 2019, 12:57 // Politica

Mai mulți oficiali din cadrul Adunării Parlamentare (AP) EuroNest s-au arătat dezamăgiți de cum evoluează lucrurile în Republica Moldova în privința implementării Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Cel puțin asta susține, Șeful delegației naționale la AP EuroNest, Igor Munteanu, care a participat trei zile la Reuniunea a VIII-a a Adunării, desfășurată în Tbilisi, Georgia.

În cadrul unei conferințe de presă, Igor Munteanu a declarat că, în decurs de 3 zile, delegația țării noastre a participat la discuțiile și adoptarea unor documente importante, care vor pune în viitor bazele unei noi metode de implementare a prevederilor stipulate în Acordul de Asociere cu UE dintre cele mai apropiate țări față de acest obiectiv: Georgia, Ucraina și Republica Moldova.

„În perioada 7-10 decembrie am participat la această Reuniune, iar delegația a fost compusă din 3 deputați: ai PDM, PAS și Platforma „DA”. Cel mai important Raport a fost cel al controlului parlamentar. Am lucrat cu un europarlamentar spaniol, iar moțiunea a fost susținută unanim de cei 60 europarlamentari și 50 de deputați naționali. Am luat cunoștință cu slăbiciunile instituțiilor supuse controlului parlamentar în țările noastre. Raportul va servi drept suport de bază la ajustarea asistenței pentru țările noastre. Au mai fost prezentate și alte 3 rapoarte: facilitarea digitalizării pentru creșterea economică, solidaritatea și aproximarea aquis-ului comunitar în sectorul energetic, inovația în sectorul de educație publică.

Mulți oameni au fost dezamăgiți de cum evoluează relația noastră cu UE. Cei care se așteptau ca R.epublica Moldova să aibă o perspectivă de aderare rapidă și ea nu a apărut, au fost dezamăgiți. La EuroNest pentru prima dată s-a vorbit despre necesitatea schimbării radicale a strategiei pentru țările mai avansate în Acordul de Asociere cu UE. Este vorba de R. Moldova, Ucraina și Georgia”, a spus Munteanu.

Deputatul PPDA, Igor Munteanu, a mai menționat că a propus o Strategie -  Trio Strategy 2020 pentru construirea unui nou viitor pentru Parteneriatul Estic. Această Strategie va crea „substanța viitorului Summit al AP EuroNest și va fi cel mai important document examinat”. „Cred că EuroNest și formatele viitoare unde vor participa deputați din Parlamentul European și cei naționali pot să-și justifice ambițiile și o cale mai productivă pentru o dezvoltare politică a țării noastre”, a conchis Igor Munteanu.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 0.0000%
USD USD 16.6157 0.0000%
RUB RUB 0.2261 0.0000%
RON RON 4.0694 0.0000%
UAH UAH 0.6000 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile