Logo Realitatea.md

Munteanu a sesizat PG privind mirosul neplăcut din Chișinău. Cazul ar avea interferențe cu situația din 2017 (DOC)

02 Septembrie 2019, 10:32 // Actualitate

Președintele Uniunii Salvați Basarabia (USB) și fost ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, susține că mirosul neplăcut din municipiul Chișinău se datorează factorilor de decizie din cadrul Apă-Canal Chișinău, dar și a înțelegerilor prealabile cu unii agenți economici, care devarsă în stația de epurare substanțe toxice provenite din procesul tehnologic al diferitor întreprinderi, ce scot din funcțiune stația și respectiv apele necurățate ajung în râul Bâc.

Foto: Valeriu Munteanu, ex-ministru al Mediului

Într-o postare pe Facebook, fostul ministru al Mediului, vorbește și despre cazul din anul 2017, când în Capitală a fost o situație similară. Atunci s-a constatat că mirosul provenea de la deșeurile unui agent economic, care transporta borhotul la stația de epurare, având încheiat un contract cu Apă Canal Chișinău pentru aceste servicii. Din cauza acestor deșeuri, stația de epurare a ieșit din funcțiune.

„Problema de la stația de epurare din Chișinău este una bine-cunoscută și cu caracter recurent - la o anumită perioadă, din cauza neglijenței factorilor de decizie din cadrul Apă-Canal Chișinău, dar și a înțelegerilor prealabile cu unii agenți economici, sunt deversate în stația de epurare substanțe toxice provenite din procesul tehnologic al diferitor întreprinderi, ce scot din funcțiune stația și respectiv apele necurățate ajung în râul Bâc, provocând daune de mediu foarte mari, iar în tot mun. Chișinău și raionul Anenii-Noi este prezent un miros fecaloid foarte pregnant .Actualmente suntem în prezența unei astfel de situații.

În mai 2017, într-o situație similară, cu mirosuri insuportabile în Chișinău, fiind ministru al Mediului, constatându-se de către organele de mediu subordonate că stația de epurare a ieșit din funcțiune din cauza borhotului (provenit de la o fabrică de alcool) turnat în stația de epurare în baza unui contract cu Apă-Canal Chișinău, am depus o acțiune civilă de 47 de milioane de lei (pentru prima dată în relația cu Apă-Canal Chișinău), pentru prejudiciul adus mediului.

Am considerat atunci (și acum) că ducând până la finalitate această acțiune civilă vom pedepsi vinovații, dar cel mai important vom descuraja pentru viitor astfel de fenomene periculoase. Din păcate vedem că fenomenul a recidivat, ceea ce ne duce la gândul că acțiunea depusă în 2017 nu și-a atins scopul, iar factorii de decizie au considerat că legea poate fi încălcată în continuare și nimeni nu va purta răspundere”, se arată în postarea fostului ministru al Mediului.

Totodată, Valeriu Munteanu, a anunțat că a depus și o sesizare la Procuratura Generală, prin care solicită investigarea acestui caz, care posibil ar avea interferențe cu cel din 2017.

Amintim că, de câteva zile, Capitala a fost „invadată” de un miros insuportabil. Unii consideră de vină ar fi stația de epurare a apelor, care s-ar fi defectat și toate rezidurile se scurg în râul Bîc, lucru declarat și de ex-ministrul al Mediului Valeriu Munteanu.

CITEȘTE ȘI:

Ministerul Mediului s-a autosesizat pe cazul poluării râului Bîc. A fost sesizată și Procuratura

De unde vine totuși mirosul neplăcut din Capitală? Presupunerile unui fost ministru al Mediului (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.9464%
USD USD 17.2272 0.2625%
RUB RUB 0.2448 1.2826%
RON RON 4.0205 0.9897%
UAH UAH 0.6337 -1.3850%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile