Logo Realitatea.md

Munteanu solicită procurorilor să pună sechestru pe activele Avia Invest. Motivul acestei cereri (VIDEO)

23 August 2019, 11:59 // Economie

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietăților publice ale statului în perioada 2013-2019, Igor Munteanu, cere procurorului general interimar, Dumitru Robu și directorului Centrului Național Anticorupție (CNA), Ruslan Flocea, să emită ordonanțe privind aplicarea sechestrului pe activele Avia Invest, precum și să informeze Comisia parlamentară despre mersul anchetei procurorilor. O solicitare în acest sens a fost făcută astăzi de către Muntean, în cadrul unui briefing de presă.

„Aeroportul Internațional Chișinău este un bun al statului, iar interesul public trebuie să prevaleze. Am cerut la 12 august o urmărire penală pe cazul unor posibilie acțiunile ilicite în cazul concesionării aerogării. Chiar dacă ancheta nu s-a încheiat, elementele analizei noastre indică încălcări grave ale legislației, prin reducerea liste de participanți la concurs pentru două entități din Rusia, iar ulterior și la retragerea companiei câștigătoare în favoarea unei societăți offshore, cu preluarea întreprinderii Avia Invest de către Ilan Șor. Aceste fapte ar fi trebuit în 2013 să alerteze autoritățile la timpul respectiv”, a spus Igor Munteanu.

Președintele Comisie parlamentare de anchetă a anunțat că un raport privind modalitatea de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău va fi prezentat la începutul lunii septembrie.

„Este prioritar ca autoritățile compentente să întreprindă toate acțiunile necesare pentru a conserva drepturile statului asupra bunului concesionat. Atragem atenția procurorului general interimar, Robu, și a directorului CNA, Flocea, că au obligația de a se expune prin ordonanțe asupra aplicării sechestruului pe activele Avia Invest, oprind orice tranzacție, care ar implica Camera Înregistrării de Stat sau Agenția Servicii Publice. Aceste măsuri de asigurare prin sechestru se impun de urgență,. Măsuri urgente înseamnă 24 de ore, iar noi avem 264 de ore de când am depus sesizare și așa și nu am primit nici un răspuns. Cei care se fac vinovați vor fi trași la răspundere, iar bunurile lor vor trebui să fie sechestrate, pentru a recupera pierderile suportate de către stat pe parcursul acestei perioade”,a mai adăugat Munteanu.

Amintim că, la începutul acestei săptămâni s-a aflat că NR Investments Ltd a semnat un acord, prin care urmează achiziționeze 95% din compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău, Avia Invest.

CITEȘTE ȘI:

(FOTO) Proprietarul Avia Invest a aterizat la Chișinău cu un avion privat

Statul nu poate influența situația care are loc cu aeroportul de la Chișinău. Între timp, străinii se vor îmbogăți „din aer”

Tranzacția cu aeroportul a ajuns, într-un final, la urechile lui Dodon. A convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4479 0.0602%
USD USD 17.7711 -0.4799%
RUB RUB 0.2704 -0.8434%
RON RON 4.0440 -0.0445%
UAH UAH 0.7243 -0.1516%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile