Logo Realitatea.md

Muzică, diversitate și voie bună în centrul capitalei! Orășelul European, declarat deschis - VIDEO

13 Mai 2017, 14:23 // Actualitate

Orășelul European a fost inaugurat astăzi, 13 mai, la Chișinău, în Grădina publică „Ștefan cel Mare”! Evenimentul a început, tradițional, cu intonarea imnului Republicii Moldova, în urma căruia oficialii moldoveni, dar și străini au ținut discursuri de felicitare.

„Este un eveniment extraordinar pe care îl vedem an de an la Chișinău. Aici, acum, vizitând ceea ce este expus de țările membre europene, putem vedea cât sunt de diferite ca mâncare, ca port, ca limbă, însă în același timp, sunt unite. Unite prin diversitate, cu valori la care s-au gândit fondatorii UE când au lansat acest proiect al păcii: stat de drept, siguranța cetățenilor. Noi suntem europeni. Republica Moldova este stat european”, a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu, în fața mulțimii.

Cetățenii moldoveni au fost felicitați și de șeful statului, Igor Dodon, care deși nu a venit la eveniment, a transmis un mesaj prin purtătorul său de cuvânt, Ion Ceban. „Apreciem suportul acordat de UE de-a lungul anilor. Cu regret, nu întotdeauna, acest lucru a fost simțit de către toți cetățenii simpli. Vreau sincer să mulțumesc pentru multiplele programe și proiecte, care au fost sprijinite de către UE, aici, în Republica Moldova. Liberalizarea regimului de vize a contribuit în mod semnificativ la activizarea contactelor interumane la recunoașterea nemijlocită a unor culturi diferite. Știm că suntem și vom rămâne parteneri și vecini buni”, a fost mesajul președintelui Republicii Moldova.

Marele eveniment a fost deschis de către ambasadorul UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, însă nu înainte ca edilul capitalei, să susțină un discurs în care a enumerat reușitele autorităților municipale, ce nu ar fi avut loc fără sprijinul UE.

De menționat că, în 2017, s-au împlinit 60 de ani de la semnarea Tratatului de Roma, care avea ca obiectiv integrarea economiei comune, crearea unei piețe comune, excluderea oricărei discriminări naționale - un fundament esențial care a dus la crearea Uniunii Europene.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5084 0.0000%
USD USD 17.2289 0.0000%
RUB RUB 0.2279 0.0000%
RON RON 4.2084 0.0000%
UAH UAH 0.6057 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile