Logo Realitatea.md

Nae Simion Pleșca vorbește, pentru prima dată, după trei ani, despre moartea fiului Dan. "...un ceas rău" - VIDEO

05 Februarie 2019, 18:50 // Politica

Deputatul și candidatul Partidului Democrat pe circumscripția 30 la funcția de deputat, a vorbit, în premieră, la trei ani de la moartea fiului său mai mare, Dan, despre tragedia care a marcat definitiv viața întregii lui familii.  Într-un interviu pentru portalul Deschide.md, politicianul a spus că viața lui, a soției Lidia și a mezinului Sorin s-a împărțit în două, cea de până la plecarea lui Dan și după. Pleșca a mai menționat că în ciuda a tot ceea ce a vorbit lumea la acea vreme, ceea ce s-a întâmplat între cei doi fii ai lui nu a fost decât un accident nefericit.

Foto: Facebook/Nae Simion Pleșca

"S-a întâmplat un accident nefericit, sau cum se mai spune în popor „un ceas rău”, un ceas rău care a durat numai un minut. Sorin se întorsese de la serviciu, rugându-l pe Dan să-i pregătească masa și urmau să se așeze împreună să mănânce. Dincolo de toate comentariile și poveștile care au circulat prin Chișinău, eu am avut doi copii extrem de frumoși, s-au împăcat ca frații, n-au fost lipsiți de sentimentul frățesc. În rest nu mă mai interesează comentariile și nu știu dacă cineva are dreptul să mă judece și să comenteze ce s-a întâmplat", a spus Nae Simion Pleșca.

Politicianul a vorbit și despre perioada în care Sorin (n.r. fiul cel mai mic) a plecat de acasă, după ce și-a împușcat accidental fratele.

"În acele zile în care Sorin a fost plecat de acasă, banii pe care i-a avut i-a cheltuit pe lumânări rugându-se pentru Dan. Asta vorbește despre sentimentele pe care le trăiau ei și despre relația pe care o aveau", a menționat Pleșca.

Deputatul a spus că a aflat ulterior itinerarul fiului său. El a spus că după ce s-a refugiat la Bălți, Sorin a luat microbuzul spre Mănăstirea Saharna, unde a stat trei zile, la Țîpova a stat alte șapte zile. S-a întors după 14 zile de la tragedie. Însă nu acasă, ci la un prieten, care i-a anunțat pe soții Pleșca despre revenirea lui Sorin. 

Nae Simion Pleșca a mai spus că Dan era un copil foarte bun și nobil. 

"Ceea ce s-a vehiculat că chipurile nu puteau împărți averea, vă zic că ei nu aveau nevoie de nimic, aveau totul. Și chiar dacă Sorin ar fi avut nevoie de ceva, Dan i-ar fi cedat totul. Ei nu împărțeau nimic, ei trăiu împreună și greul și bucuriile", a adăugat Nae Simion Pleșca. 

"Probabil că Cel de sus a avut mare grijă de noi, pentru că eu trăiesc cu gândul că ambii mei feciori sunt undeva aici. Plecarea lui Sorin în Ankara, mă face să cred că Sorin este în Turcia, iar Dan este tot aici și va veni ziua când această casă va deveni din nou familia care a fost. Eu nu pot să dau sfaturi, nu pot să vorbesc, doar că doresc tuturor oamenilor să aibă mare grijă atunci când încearcă să vorbească despre durerea altor oameni", a subliniat Lidia Pleșca - Rusnac, soția lui Nae Simion - Pleșca.

Amintim că în martie 2016, fiul mai mare al lui Nae-Simion Pleșca a fost împușcat mortal de către fratele său mai mic. Totul s-a întâmplat în apartamentul deputatului de pe strada Sfatul Țării din Centrul capitalei.

Deputatul și soția sa se aflau acasă, în timp ce frații se aflau în bucătărie, unde s-a întâmplat tragedia. Fratele mai mic este născut în 1990, iar cel care a decedat era născut în 1984.

După tragedie, Sorin a fugit de acasă cu mașina tatălui său. Automobilul a fost găsit în dimineața zilei de 8 martie, în orașul Bălți. Sorin a fost găsit la Chișinău pe 19 martie. Sorin Pleșca se afla într-o stare psihologică gravă și a fost supravegheat de medici.

Deși ministrul de Interne Alexandru Jizdan a spus atunci că fiul mai mic al lui Nae Simion Pleșca va fi tras la răspundere penală pentru omor, Sorin a scăpat de pedeapsă. Procuratura a anunțat în mai 2016 că decizia a fost luată după ce a fost emisă ordonanţa privind încetarea urmăririi penale în privinţa lui Sorin Pleşca, reieşind din probele administrate pe dosar, dar şi a cererii succesorilor părţii vătămate (părinţilor victimei).

Din 2017, Sorin Pleșca deține o funcție dimplomatică, secretar de gradul III, în cadrul Ambasadei Republicii Moldova la Ankara, Turcia.

Anterior, Sorin Pleșca a fost angajat la Serviciul Vamal al Republici Moldova, de unde a demisionat pe 25 decembrie 2016.

Vedeți interviul integral pe Deschide.md.
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4127 -0.5302%
USD USD 18.1955 0.0682%
RUB RUB 0.2829 0.4973%
RON RON 4.3173 -0.6764%
UAH UAH 0.6882 0.1601%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile