Logo Realitatea.md

Nagacevschi, despre o inițiativă Pro Moldova, avizată negativ: „Scopul este de a sustrage discuțiile de la furtul miliardului”

08 Iulie 2020, 17:53 // Economie

Acum circa două luni, deputații Pro Moldova: Sergiu Sîrbu, Corneliu Padnevici, Grigore Repeșciuc, Eleonora Graur, în frunte cu Andrian Candu, au înregistrat un proiect de lege cu titlu de inițiativă legislativă pentru interpretarea art. 58 din Legea privind supravegherea de stat a sănătății publice - „declararea stării de urgență”, pentru că ar fi fost aplicat eronat de către Comisia națională pentru sănătate publică și necesită o clarificare pentru „neadmiterea limitării și suprimării drepturilor cetățenilor”. Cabinetul de miniștri, unii făcând parte din această Comisia, au dat evident aviz negativ, la propunerea ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi, în cadrul ședinței Guvernului de azi.

„Cu regret, norma legală prevăzută la art. 58 alin. (5) este interpretată greșit și aplicată contrar sensului acordat de legiuitor. Aplicarea și interpretarea greșită a acestei norme legale duce la încălcarea drepturilor fundamentale ale persoanelor, dreptul la muncă, dreptul la proprietate, egalitatea tuturor în fața legii, deoarece deciziile comisiei sunt aplicare selectiv și discriminatoriu. Unii agenți economici sunt obligați s-și sisteze activitatea iar alții nu, chiar dacă se află în condiții egale din punct de vedere al sănătății publice. Comisia poate lua măsuri doar față de acele persoane care generează direct pericol pentru sănătatea publică dar nu față de ramuri întregi a economiei”, au explicat deputații Pro Moldova.

Doar că ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat azi la ședința cu colegii săi că un astfel de proiect nu poate fi susținut: „Proiectul este pregătit de grupul Candu. Cică se propune instituirea unor reglementări de interpretare a art. 58. Dacă să vorbim din punct de vedere tehnic, atunci avizul este negativ, deoarece proiectul este lipsit de esență. Este un proiect de dragul proiectului. Dacă să vorbim din punct de vedere politic, atunci scopul este de a bate apa-n piuă și de a sustrage discuțiile de la furtul miliardului și de se proteja beneficiarii acestui furt, de a crea haos”.

„Fiindcă în realitate scopul este de a readresa atenția către Comisia națională pentru sănătate publică și de a crea niște discuții sterile. Probabil, inclusiv, pe platforma parlamentară, prin comisii, pe unde mai au ei de discutat. Este din aceeași operă - populistă, obraznică, care nu poate fi susținută sub nicio formă. Aviz negativ. Merci”, a declarat ministrul.

Totuși, în nota cu avizul negativ întocmită de Minister, a devenit mai clar de ce nu este susținut proiectul Pro Moldova, în special, din motiv că „autorii propun limitarea drepturilor Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, implicit faptul că aceasta poate crea condiții speciale de activitate, de viață și de deplasare doar pentru persoanele fizice și juridice care generează pericol pentru sănătatea publică. Însă interpretarea propusă va crea premise pentru aplicarea discreționară, întrucât legislația nu reglementează un mecanism prin care se va stabili dacă o persoană fizică sau juridică generează nemijlocit sau poate genera un pericol pentru sănătatea publică, în situația concretă pentru care a fost declarată starea de urgență în sănătate publică”. (Mai multe aici)

După ce Fadei Nagacevschi și-a încheiat discursul, prim-ministrul Ion Chicu a adăugat că susține în totalitate ce a spus ministrul. „Populism și încercare de a dinamita activitățile Guvernului. Aviz absolut negativ”, a conchis șeful Executivului, după care restul miniștrilor au căzut de acord.

Amintim că, odată cu declararea gradului de alertă Cod Roșu la nivel național referitor la situația epidemiologică prin infecția cu COVID-19, Comisia națională pentru sănătate publică ia decizii întru a stopa răspândirea noului virus. Ultimele datează din 27 iunie și toate pot fi consultate pe site-ul oficial al Guvernului Republicii Moldova.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.4006%
USD USD 16.7051 0.9512%
RUB RUB 0.2276 0.1320%
RON RON 4.0919 1.3750%
UAH UAH 0.6112 1.8836%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile