Logo Realitatea.md

Nagacevschi declară urgență, dar totodată calmează deținuții: „Ies la libertate niște persoane care prezintă pericol”

12 Februarie 2020, 16:09 // Societate

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, s-a arătat alarmat de faptul că peste 5.000 de deținuți au depus cereri pentru reducerea pedepsei din cauza condițiilor precare de detenție. Și deși a îndemnat colegii la ședința de azi a Guvernului să voteze pentru moratoriu, a adăugat următoarele: „pentru a calma acei deținuți, cererile lor vor fi examinate pe parcurs”.

Fadei Nagacevschi a prezentat proiectului de hotărâre cu privire la suspendarea aplicării reducerii pedepsei condamnatului deţinut în condiţii precare de detenţie, iar întreg Cabinetul de miniștri l-a aprobat.

„Este o urgență. În prezent, avem 6.700 de persoane private de libertate, iar peste 5.000 au depus cereri de eliberare înainte de termen, din cauza condițiilor precare de detenție. Deja au beneficiat de pedeapsa compensatoriu circa 1.000 de deținuți. Și vreau să spun că ies la libertate niște persoane care într-adevăr reprezintă un pericol pentru securitatea statului”, a declarat ministrul.

În context, a propus să fie aprobat moratoriu pentru o anumită perioadă, astfel încât până în luna septembrie să fie analizată situația. „Să ne determinăm ce facem cu acest instrument compensatoriu. Facem modificări, îl excludem cu totul? Vineri, avem o ședință de lucru cu specialiști din alte instituții unde vom discuta despre asta”, a adăugat Nagacevschi.

Potrivit oficialului, tot vineri va fi dat în exploatare un izolator la Leova, în aprilie - unul la Goian și urmează și alte inițiative în acest sens, pentru „a închide o dată Penitenciarul nr. 13, care ne face de rușine țara”, a conchis acesta.

Este de menționat că hotărârea Guvernului în cauză va fi prezentată Parlamentului și doar după asta se va decide dacă se suspendează sau nu aplicarea reducerii pedepsei condamnatului deținut în condiții precare.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 0.0000%
USD USD 16.7700 0.0000%
RUB RUB 0.2176 0.0000%
RON RON 4.0054 0.0000%
UAH UAH 0.5935 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile