Logo Realitatea.md

Natalia Gherman, audiată pentru funcția de Secretar General ONU. Iată ce a spus despre situația din Moldova (VIDEO)

14 Aprilie 2016, 20:39 // Actualitate

Procesul de audiere a celor opt candidați pentru funcția de Secretar General ONU se încheie mâine, 15 aprilie. Selectarea unui candidat este o premieră în procesul de alegere a viitorului secretar general al Organizației. A fost audiată și Natalia Gherman, fostul ministru de Externe al Republicii Moldova. În luarea sa de cuvânt, Gherman a vorbit mai întâi despre scopul actual al Națiunilor Unite.

foto: tass.ru

„Sunt sigură că lucrul Organizației Națiunilor Unite nu a fost niciodată atât de necesar cum este acum – fie este vorba despre combaterea sărăciei, punerea capătului unui război, lupta pentru drepturile omului sau salvarea planetei noastre”, a spus Gherman.

Audierile de la New York au început pe 12 aprilie. Candidata Republicii Moldova la poziția de Secretar General al ONU a fost audiată miercuri, unde a declarat că își asumă responsabilitatea de a promova drepturile omului. Natalia Gherman consideră că valorile ONU sunt valabile pentru întreaga comunitate internațională, iar aceasta este o șansă enormă pentru Republica Moldova să devină lider în promovarea principiilor democratice.

ONU este cea mai importantă instituție în privința promovării unității, respectării drepturilor omului, eradicării sărăcei și prevenirii războaielor, a declarat Natalia Gherman după audierile de miercuri. Ulterior, ea a răspuns și la întrebările presei despre starea de lucruri în Republica Moldova.

„A fost un proces continuu, timp de 25 de ani, în cariera mea, care a coincis cu un proces de consolidare în Republica Moldova, pentru că am început de la un punct unde nivelul de sărăcie era la un nivel foarte înalt și numai recent am obținut statutul de țară în curs de dezvoltare”, a spus fostul ministru de Externe, care este și fiica primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur.

În scrisoarea trimisă de autorităţile de la Chişinău, Natalia Gherman e recomandată ca fiind un diplomat de valoare, cu merite recunoscute atât acasă, cât şi pe plan internaţional.

În cursa pentru funcția de Secretar General al ONU au fost înscriși 8 candidați din diferite țări. Ban Ki-Moon este actualul secretar general ONU, iar mandatul său va expira în decembrie 2016.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 0.0000%
USD USD 17.1929 0.0000%
RUB RUB 0.2429 0.0000%
RON RON 4.0207 0.0000%
UAH UAH 0.6382 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile