Logo Realitatea.md

Natalia Petrea, primara satului Costești: Omul sfințește locul și nu contează genul - Reportaj VIDEO, FOTO

12 August 2017, 08:00 // Societate
// Autor:  
Petru Cosoi

Bine ați venit în unul dintre cele mai mari sate din Moldova, Costești, raionul Ialoveni, un sat cu aproximativ 12 mii de oameni, toți gospodari și muncitori, iar la cârmă este Natalia Petrea. A câștigat încrederea oamenilor în 2015, însa până atunci a recâștigat-o de zeci de ori și a dat dovadă că poate ține piept unei comunități atât de mari. Și-a început activitatea în APL la sfârșitul anilor 90, iar pe parcursul anilor a executat diverse funcții de conducerea despre care ne povestește chiar ea, una dintre cele 185 de primare dintr-un total de 898 de primării.

Embed:

„Neastâmpărul meu de a fi la o funcție publică a pornit cu mulţi ani în urmă, cred că la sfârșitul anilor 90 când am devenit consilier local. Pe atunci am gustat pentru prima dată din domeniul de administrare publică. Întotdeauna am fost un adept al reformelor, un adept al schimbărilor în bine, să facem şi mai bun şi mai bine. Din 2003 am fost scoasă din școală, sunt profesoară de română, am fost scoasă de către primarul de atunci care a candidat și în 2003 am devenit secretarul satului, consiliului. Din 2007 până în 2001 mi s-a încredințat o funcție foarte important care a fost armata vieții mele, vicepreședintă de raion (Ialoveni) pe domeniul social. Eram relativ tânără, nici 40 de ani nu aveam și a fost o povară dificilă, dar care m-a călit foarte mult, de acolo încep eu semăna, până atunci am cules”.

Omul sfințește locul și nu contează genul. Așa și-a convins electoratul să o voteze, le-a adus argumente că poate, că are capacitățile necesare, chiar dacă în societatea din care face parte încă mai persistă mentalitatea patriarhală.

„La toate întrunirile, pe zone, pe mahale, am făcut adunări pe sectoare, întâlniri cu oamenii ca să-i convingem că şi o femeie se poate descurca și uitați-vă exemple. Foarte multă lume se uita și cu invidie și cu plăcere la ceea ce se producea, ce am făcut. La Costești, ca şi în multe late localități, probabil domina mentalitatea sau ideea asta patriarhală că o femeie niciodată nu va fi în fruntea noastră. Orgoliul ăsta bărbătesc, a unora, nu a tuturor, nu putem admite așa ceva. Acum se schimbă lucrurile şi îmi place foarte mult să aud din parte bărbaţilor că este bine, este posibil și este în unele situații mai bine. Și, de fapt, omul sfințește locul și nu genul, de aceea este important să ne susținem reciproc în tot ceea ce facem”.

Natalia Petrea spune că apreciază discuțiile sincere și directe, îi place să poarte discuții constructive și este deschisă pentru inițiative. Totuși, foarte ușor poate fi aplicată expresia „nu există pădure fără uscături”.

„Noi suntem tare meșteri de a vorbi în spate, de a lovi în spate. Îmi place foarte mult vorba directă, o comunicare constructivă. Și la scoală apreciam elevii care se confruntau cu mine, păreri, exact așa e și în comunicarea asta publică. Atunci când un cetățean vede o idee de un proiect sau o problemă care trebuie soluționată pe o altă cale, dacă ai o soluţie, poate mai raţională, atunci eu o accept cu cea mai mare plăcere. Este foarte importantă contribuţia, colaborarea și participarea fiecărui cu idei de dezvoltare. În totdeauna am acceptat”.

În urma faptului că la conducere se află o femeie, societatea are numai de câștigat. Mentalitatea se schimbă, și femeile sunt acceptate şi promovate la cârma unor instituții mari, cel puțin așa crede eroina noastră.

„Participarea femeilor în APL nu are decât să câştige APL. Întotdeauna am fost ţinute mai departe de cârmă, de conducere. Am fost promovate în funcţii mai puţin plătite, grele, nu de prim rang. Foarte mult s-a muncit pentru ca să nu fim promovate. Acum în ultimul timp ia amploare susținerea femeilor pe diferite proiecte. Procentul crește, numărul de doamne primar și consilieri creşte şi eu chiar vreau să zic că se schimbă mentalitatea. Nu e revoluţie ca să facem o schimbare imediată, dar este un succes în acest domeniu și este foarte bine. Avem de lucru tot noi, femeile. Am zis, noi suntem mai puţin solidare şi la acest capitol vom face multă instruire ca să creştem”.

Susține femeile, susține implicarea lor viața publică, și este adepta echilibrului gender, menționând totodată că lucrurile frumoase se fac împreună, atât cu bărbații, cât și cu femeile.

„Nu prea echilibru, în Consiliul local avem 3 doamne din 23. În primărie avem cred că echilibrul gender și bărbați și femei. În funcţii administrative, dacă e vorba de instituții educaţionale sunt femei. În business se promovează în ultimul timp doamnele. Eu totdeauna le susțin. În genere, când e vorba de susținerea doamnelor, pe orice cale, am să le susțin și vreau să știe acest lucru”.

În cei doi ani de când a preluat conducerea primăriei a reușit să implementeze proiecte importante și mari, iluminare, apeduct, sistem de canalizare și drumuri construite de la zero. Au reușit să câștige proiecte cu finanțare externă în beneficul cetățenilor din localitate, iar unul dintre ele ține de construcția unui Complex Turistic Sportiv de o importanță națională.

Totodată, să fii primara unei localități de 12 mii de oameni nu este deloc ușor, totuși, Natalia Petrea a găsit secretul cum să se împartă între familia de acasă, familia de la primărie și familia satului.

„Membrii familiei îşi doresc foarte mult să fiu mai mult acasă, așa cum fiecare bărbat, copii, își doresc ca să fie mama acasă. Familia mea a lăsat pe alegerea mea, a respecta alegerea mea. Eu foarte conștientă am mers pe această cale, oricum atribuțiile pe care le avem acasă nu ni le înlocuiește nimeni, nu suntem cu mentalitatea de a avea menajeră acasă. Trebuie să reușim şi acasă, copii sunt mari, pe cont propriu, soțul are grijă mai mult de familie. Am găsit înțelegere, cu siguranță fără înțelegerea familie e imposibil, te devorezi, familia de acasă, familia de la serviciu, familia satului, familia politică. Trebuie să avem această susținere care ne garantează succesul, aici este succesul... dar este o dăruire inepuizabilă”.

Și desigur nu putem încheia această istorie de succes fără tradiționalul mesaj pentru femeile care - şi doresc să ajungă în funcții de conducere.

„Eu vreau să încurajez femeile să participe, să fie bune gospodine acasă și să poată găsi această armonie de consolidare și de căldură a căminului familial și să le încurajez să candideze la funcțiile de consilier, să fie în funcții de conducere, să demonstrăm că noi femeile o putem face. Vreau să spun că dese ori noi, femeile, avem nevoie să nu fim atât de invidioase, să nu fim rezervate în potențialul nostru. Noi suntem foarte puternice, foarte bine pregătite şi cred că voi reuși să conving mai multe doamne să vină în serviciul public. Este o satisfacție enormă să facem bine oamenilor, iar noi suntem multe care vrem să facem acest bine”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1217 0.8005%
USD USD 18.4281 1.1100%
RUB RUB 0.2348 0.5998%
RON RON 4.1664 0.7569%
UAH UAH 0.6689 1.8268%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile