Logo Realitatea.md

NATO îndeamnă forțele politice la dialog: Rămânem pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova

10 Iunie 2019, 07:31 // Politica

Alianța Nord-Atlantică (NATO) urmărește cu îngrijorare criza politică din Republica Moldova și solicită tuturor forțelor politice din țară să-și păstreze calmul și să aplaneze contradicțiile prin dialog, respectând pe deplin statul de drept.

Potrivit mesajului publicat pe site-ul oficial, NATO reafirmă sprijinul continuu oferit Republicii Moldova întru reformarea instituțiilor de apărare și securitate.

„Liderii din Republica Moldova, aleși în mod democratic, trebuie să colaboreze pentru a depăși această criză. NATO și Republica Moldova au fost parteneri apropiați peste 25 de ani. Rămânem pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”, este specificat în același mesaj.

Amintim că PSRM și Blocul ACUM au semnat un acord temporar prin care s-au angajat să numească în calitate de speaker al Parlamentului pe socialista Zinaida Greceanîi și în calitate de prim-ministră pe Maia Sandu. Totodată, s-au înțeles să voteze un pachet de legi, dar și să demisioneze funcționari, cum ar fi directorul CNA și directorul SIS.
 
PDM a calificat înțelegerea drept uzurparea puterii de stat, făcând referire la Curtea Constituțională - instanța supremă - care a declarat decretele privind numirea speakerului și prim-ministrei drept neconstituționale. Magistrații constituționali au motivat că termenul-limită de formare a Guvernului a fost 7 iunie 2019.

CITEȘTE ȘI:

UE a luat act de situația de la Chișinău și îndeamnă la calm, și dialog pentru depășirea crizei politice

Ucraina, despre RM: Este importantă prevenirea intervenției externe, care vizează implementarea scenariului rus de federalizare a țării

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5269 -0.8762%
USD USD 17.7138 -0.2607%
RUB RUB 0.2759 -0.1809%
RON RON 4.1228 -0.8942%
UAH UAH 0.7143 -0.2374%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile