Logo Realitatea.md

Navalinîi: „Știu cine a vrut să mă ucidă”. Kremlinul s-a amuzat de investigația despre asasinii FSB (VIDEO)

18 Decembrie 2020, 08:24 // În lume

Cu o zi înainte de mult așteptata conferință de presă anuală de la Kremlin a președintelui Vladimir Putin; ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că investigațiile despre otrăvirea opozantului rus Alexei Navalinîi de ofițeri FSB sunt amuzante. Ulterior, liderul Kremlinului a negat că serviciile secrete rusești s-ar afla în spatele tentativei de asasinat cu „Noviciok”.

„Suntem obișnuiți că Statele Unite sau alte țări occidentale anunță, pur și simplu, în mass-media încă un set de acuzații împotriva Rusiei, fie că este vorba de hackeri, fie de dezvăluiri senzaționale cu privire la dubla sau chiar tripla otrăvire a lui Navalnîi”, a declarat Lavrov, în timpul unei conferințe de presă, cu o zi înainte de cea a liderului Kremlinului.

„Toate aceste știri sunt amuzante de citit, dar spun doar un singur lucru - sau mai bine zis modul în care sunt prezentate aceste știri spune doar un singur lucru - că partenerii noștri occidentali nu au standarde etice și nu au abilități în activitatea diplomatică normală și nu au dorința de a respecta normele juridice internaționale atunci când vine vorba de constatarea faptelor”, a adăugat șeful Diplomației ruse.

CNN și Bellingcat, un site de jurnalism specializat în investigaţii, au relatat că un agent FSB, Oleg Taiakin, a urmărit-o pe Maria Pevcic, una dintre membrele anturajului lui Navalnîi, la aerorportul din Novosibirsk, în timp ce aceasta se îmbarca pe o cursă spre Moscova, în ziua de 13 august, cu o săptămână înainte de otrăvirea lui opozantului rus Alexei Navalinîi. Oleg Taiakin face parte din FSB. 

Pe baza investigațiilor din presă, inclusiv a altor instituții mediatice internaționale, Alexei Navalinîi a scos un documentar „Știu cine a vrut să mă ucidă”. Potrivit acestuia, timp de 3,5 ani un întreg departament de ofițeri FSB cu studii în medicină și chimie l-au însoțit în aproape orice călătorie.

Inițial, unii dintre ofițeri călătoreau cu numele lor, după care și-au luat identitate falsă pentru a se ascunde, însă a fost ușor de depistat asta, pentru că era vorba de numele soțiilor lor.

Însuși lui Navalinîi nu-i vine să creadă că pentru a-l ucide pe el și pe soția sa ar fi putut fi mobilizat un departament întreg din cadrul FSB. „Noi înțelegem că țara este condusă de niște penali, însă chiar așa... Poate totuși este o coincidență? Ne-a trebuit mai multe dovezi”, spune la un moment dat Navalinîi în documentar, calificându-i pe ofițerii FSB „asasinii federației”.

Au fost analizate nume, călătorii, motive și într-un final a ajuns la concluzia că Vladimir Putin ar fi dat indicație să fi ucis cu armă chimică - Noviciok - astfel încât să nu se înțeleagă de la ce a survenit moartea. Indicația ar fi fost dată după ce Alexei Navalinîi în urmă cu ceva timp a anunțat că „atentează” la fotoliul de președinte al Federației Ruse.

Este de menționat că, deși s-a dovedid medical că Alexei Navalinîi a fost otrăvit, nici până în prezent autoritățile ruse nu au inițiat o cauză penală pentru a stabili cine se face vinovat.

Citeste tot despre: Alexei Navalinîi, FSB, kremlin, Noviciok
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0442 -1.3981%
USD USD 17.4749 0.1163%
RUB RUB 0.2357 -0.4645%
RON RON 4.3171 -1.4001%
UAH UAH 0.6238 -0.3037%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile