Logo Realitatea.md

Navalnîi propune țărilor occidentale să sancționeze opt persoane din Rusia

19 Ianuarie 2021, 13:39 // În lume

Un tovarăș al lui Alexei Navalnîi și directorul executiv al Fundației Anti Corupție, Vladimir Așurkov, care locuiește în Marea Britanie, a publicat pe Facebook o listă cu opt persoane împotriva cărora Navalnîi propune sancțiuni țărilor occidentale. Lista ar fi fost creată cu câteva zile înainte de revenirea acestuia în Rusia, scrie Svoboda.org.

Foto simbol

Într-o postare scrisă în limba engleză, Așurkov scrie că dacă Occidentul vrea să preseze serios Rusia pentru a susține drepturile omului și lupta împotriva corupției, ar trebui să impună sancțiuni individuale persoanelor din listă.

Navalnîi nu intenționa să publice lista în viitorul apropiat, dar asociatul său a decis să o facă publică după  după ce opozantul a fost arestat în Rusia pentru 30 de zile.

După cum scrie Așurkov, amenințarea cu sancțiuni împotriva persoanelor menționate ar putea obliga autoritățile ruse să-l elibereze pe Navalnîi.

Există 8 persoane pe listă:

  1. omul de afaceri Roman Abramovici,
  2. managerul superior al VTB Denis Bortnikov, fiul șefului FSB, Alexander Bortnikov, numit „portofelul” tatălui său,
  3. președintele VTB, Andrei Kostin,
  4. ministrul sănătății, Mihail Murashko, numit responsabil pentru ascunderea faptelor despre otrăvirea lui Navalnîi,
  5. ministrul Agriculturii, Dmitri Patrushev, fiul șefului Consiliului de Securitate Nikolai Patrushev,
  6. șeful VEB Igor Șuvalov,
  7. prezentatorul TV Vladimir Soloviev,
  8. omul de afaceri Alisher Usmanov.

După otrăvirea lui Navalnîi, Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care a solicitat UE să impună sancțiuni persoanelor care au apărut în investigațiile FBK. Ca răspuns la otrăvire, Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva unor oficiali de la Kremlin și a reprezentanților agențiilor de securitate rusești - dar nu și împotriva marilor oameni de afaceri despre care Navalnîi a vorbit.

Parlamentul European va discuta astăzi detenția lui Navalnîi și va elabora o rezoluție, care se așteaptă să fie adoptată joi. Rezoluțiile au doar caracter consultativ, iar deciziile privind sancțiunile sunt luate de Consiliul UE, unde pot fi blocate de orice stat membru al Uniunii.

Citeste tot despre: Navalnîi
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3035 -0.0150%
USD USD 17.5287 -0.1464%
RUB RUB 0.2367 -0.2108%
RON RON 4.3691 -0.0252%
UAH UAH 0.6277 -0.4125%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile