Logo Realitatea.md

„Nemuritori” sau pietoni care traversează strada neregulamentar?! Ce zic chișinăuienii care își pun zilnic viața în pericol (VIDEO)

11 Ianuarie 2018, 07:05 // Societate
// Autor:  
Ana Palii

Tot mai multe accidente se soldează cu un final tragic din motiv că locuitorii Capitalei ignoră regulile de circulație. În special pietonii aleg să-și riște viața și să treverseze neregulamentar strada, în afara trecerilor pentru pietoni, subteranelor sau la culoarea roșie a semaforului. 

Embed:

Motivele sunt diverse. Unii zic că nu vor să piardă timp pentru a găsi prin apropiere o trecere pentru pietoni, alții se grăbesc sau le este lene. Cu toate acestea, majoritatea pietonilor sunt siguri că nu vor provoca situații neplăcute argumentând că traversează strada cu o deosebită atenție.

 „Eu traversez strada foarte atent. Dacă văd că mașina se apropie, stau și aștept!”, a declarat unul dintre pietoni.

Tot mai mulți locuitori ai Capitalei ignoră trecerile subterane din motiv că sunt murdare, întunecoase și distruse. Acesta ar fi unul din motivele principale pentru care oamenii aleg să-și pună viața în pericol.

„Nu vreau să trec prin trecerea subterană pentru că acolo este un miros foarte puternic de urină, e întuneric și frig”, zice un tânăr.

Pe lângă aceștia se găsesc și pietoni responsabili care luându-și inima în dinți coboară în subteranele urât mirositoare și periculoase. Însă aceștia la fel se arată nemulțumiți de situație.

„Cum poate să-mi placă dacă sunt bătrână, însă ca să traversez strada trebuie să trec prin subterana lipsită de lumină”, a menționat o chișinăuiancă.

Potrivit reprezentanților Direcției de Poliție, sute de accidente sunt provocate din motiv că pietonii nu traversează strada conform regulilor, stratistica demonstrând că cele mai multe tragedii se întâmplă chiar pe străzile principale și bulevardurile aglomerate din Chișinău.

„Pe parcursul anului 2017 au fost înregistrate 226 de accidente rutiere cu implicare pietonilor care au vrut să traverseze strada neregulamentar. Străzile unde se comit cele mai multe accidente rutiere sunt bulevardul Dacia, șoseaua Balcani, strada Ismail, bulevardul Ștefan cel Mare, Mircea cel Bătrân și Calea Moșilor. Poliția Capitalei recomandă pietonilor să traverseze strada regulamentar la trecerile de pietoni, sau dirijate de semafor sau prin trecerile subterane”, a declarat Natalia Stati, ofițerul de presă al Direcției de Poliție din Chișinău. 

O sugestie pentru a preveni accidente ar fi instalarea unui reporter și cameraman de-a lungul străzilor pentru a înfricoșa pietonii, care văzând microfonul se enervează sau aleg o altă cale. 

Potrivit datelor oficiale, în anul 2017, din cauza traversării neregulamentare a străzilor în Capitală, 198 de pietoni au fost traumatizați, iar 28 și-au pierdut viața. Pietoni care au încălcat Regulamentul Circulației Rutiere (RCR) și și-au pus propria viață, dar și a altora în pericol riscă să fie sancționați cuo amendă de până la 400 de lei.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3910 -0.4341%
USD USD 18.1998 0.0951%
RUB RUB 0.2832 0.2123%
RON RON 4.3158 -0.4888%
UAH UAH 0.6898 0.3054%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile