Logo Realitatea.md

Nerecunoscut nici de propriul popor, nici de comunitatea internațională, Lukașenko a fost inaugurat pentru a șasea oară în funcția de președinte

23 Septembrie 2020, 13:30 // În lume

Nerecunoscut nici de propriul popor, nici de comunitatea internațională, cu mici excepții, Alexandr Lukașenko a revenit oficial în funcția de președinte. În cadrul ceremoniei de inaugurare care a fost organizată pe ascuns la Palatul Independenței din Minsk au participat câteva sute de funcționari, parlamentari, conducători ai instituțiilor de presă oficiale, activiști din domeniul culturii, sportului etc., transmit mass-media belaruse și rusești.

Potrivit Sputnik Belarus, cu mâna pe Constituție, Lukașenko a depus jurământul în limba belarusă. Ulterior, șefa Comisiei Electorale Centrale Lidia Ermoșina i-a înaintat legitimația de președinte.

În timpul inaugurării, Lukașenko a declarat că „belarușii nu doar și-au ales președintele, dar au apărat viața pașnică și suveranitatea”. La fel, el a menționat că intră în funcție cu mândrie pentru poporul „a trecut prin încercările referitoare la siguranța convingerilor lor”.

„Aceasta este ziua victoriei noastre convingătoare”, a mai declarat Alexandr Lukașenko, adăugând că nu poate și nu are dreptul de „a lăsa belarușii”.

La fel, Lukașenko a dat asigurări că politica socială va rămâne o carte de vizită a țării și a indicat că „revoluția color s-a prăbușit” în pofida „provocărilor fără de precedent” și „loviturilor diabolice din afară”.

Amintim că alegerile în Belarus s-au desfășurat pe 9 august, iar conform rezultatelor oficiale pronunțate Lukașenko a câștigat cel de-al șaselea mandat de președinte din primul tur cu 80,1% din voturi.

Atât opoziția, cât și comunitatea internațională, în special în persoana SUA și a Uniunii Europene, nu au recunoscut rezultatele voturilor și legitimitatea lui Lukașenko. Astfel, imediat după închiderea secțiilor de votare în Minsk au ieșit la protest câteva miii de cetățeni, iar de atunci, în fiecare week-end atât la Minsk, cât și alte mari orașe din Belarus au loc proteste în masă.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0854 1.0713%
USD USD 17.0035 0.2411%
RUB RUB 0.2185 0.6449%
RON RON 4.1192 1.0772%
UAH UAH 0.5994 0.2341%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile