Logo Realitatea.md

Nici nu a intrat în funcție, dar liberalii propun deja crearea unei Comisii de anchetă pentru verificarea declarațiilor președintelui Dodon (VIDEO)

22 Decembrie 2016, 11:31 // Politica

Partidul Liberal a propus astăzi în Parlament în proiect de hotătâre privind constituirea unei Comisii de anchetă pentru verificarea legalității declarațiilor cu caracter antistatal, xenofob și distructiv făcute la adresa Republicii Moldova, cât și a statelor vecine, de către Igor Dodon, președinte ales al Republicii Moldova. De altă parte, socialiștii sunt de părerea că pe parcursul anilor, liberalul Mihai Ghimpu a făcut și mai multe declarații anticonstituționale, iar astfel, i-a recomandat acestuia să se deprindă că e în minoritate și să accepte decizia majorității.

Embed:

Potrivit lui Mihai Ghimpu, care a propus proiectul în Parlament, președintele nou ales își permite, chiar și după validarea de către Curtea Constituțională, să sfideze Constituția, societatea și statul. „Cu toții cunoaștem declarațiile făcute îndată după alegeri, când a spus „să nu se joace cu focul, în caz contrar voi scoate în stradă 800 de mii de cetățeni”. A felicitat președintele așa-zisului stat Transnistria cu ocazia victoriei, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată în toți acești ani. Cea mai gravă declarație, că războiul civil început în 90, a fost început de Republica Moldova”, a menționat Ghimpu.

Mihai Ghimpu: „Este o sfidare a tuturor celor care au luptat în apărarea integrității și independenței și încălcarea gravă a Constituției. Noi cunoaștem cine a început acest război și care au fost motivele. Considerăm că trebuie Parlamentul să formeze această Comisie, să examinăm și odată ce Constituția prevede că Parlamentul poate înainta impichement președintelui (n. red. punere sub acuzare) în cazul în care o constată, noi să urmărim pentru că am înțeles că avem un președinte ales de cetățenii Republicii Moldova, dar care de fapt promovează și apără interesele Federației Ruse”.

La rândul său, socialistul Vald Bătrîncea a menționat că „dacă e să urmărim toate declarațile pe care le-a făcut domnul Mihai Ghimpu găsim acolo și încălcarea Constituției, și încălcarea mai multor acte normative din Republica Moldova”. „În primul rând, declarațiile deschise privind lichidarea Republicii Moldova. Oare asta nu este încălcarea Constituției? Cred că cetățenii v-au dat o apreciere justă, domnule Ghimpu. Un procent de alegători doar au susținut ceea ce declarați și demonstrați Dvs. Deprindeți-vă că sunteți o minoritate și deprindeți-vă să acceptați decizia majorității”, i-a recomandat socialistul.

Discuțiile au fost încheiate de către președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov: „Eu nici nu știu cum să reacționez la ping-pongul ăsta. Noi înțelegem, când domnul Ghimpu face o declarație mai aprinsă este un cadou pentru socialiști, pentru că ei ies și fac o declarație și mai aprinsă și asta e un cadou pentru domnul Ghimpu”.

„Înțelegem situația asta, dar eu mă gândesc așa. Domnul Dodon nici nu a intrat în funcție și noi facem Comisie. Haideți să-l lăsăm să intre în funcție. El a făcut din inerție, neieșind din campania electorală, mai multe declarații, dar au fost făcute ca încă președinte de partid. O să vedem în calitate de președinte al republicii, pentru că de mâine se pun „pagoanele” (n. red. „epoleții”) și de mâine intră în responsabilitatea asta”, a mai spus Diacov.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4666 0.8093%
USD USD 17.1944 0.2542%
RUB RUB 0.2265 0.8011%
RON RON 4.1989 0.7873%
UAH UAH 0.6058 -0.0989%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile