Logo Realitatea.md

Nicolae Timofti, obligat să înainteze un candidat la funcția de premier până pe această DATĂ, chiar dacă nu se va ajunge la consens

26 Noiembrie 2015, 10:06 // Politica
// Autor:  
Maxim Pulber

Indiferent dacă va fi găsit consensul între formațiunile politice parlamentare sau nu, președintele Nicolae Timofti va înainta un candidat la funcția de prim-ministru până pe data de 14 decembrie. Asta deoarece, acesta este termenul constituțional limită până când poate fi înaintată candidatura.

Declarația a fost făcută pentru Realitatea.md de către Secretarul General al Aparatului Președintelui Republicii Moldova, Ion Păduraru. Acesta a precizat că, în lumina deciziei Curții Constituționale care a spus că Parlamentul poate fi dizolvat în ultimele șase luni ale mandatului președintelui dacă timp de trei luni de la demiterea Guvernului nu a învestit unul nou, președintele va fi obligat să înainteze o candidatură până pe 14 decembrie.

Asta pentru a se încadra atât în cele trei luni, cât și într-o altă normă constituțională care prevede că „Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de investitură”.

„Prin urmare, 14 decembrie este limita constituțională, iar președintele va fi obligat să declanșeze procedura de instaurare a Guvernului. Dacă nu vor fi formulate propuneri concrete, președintele va merge cu candidatura sa”, a precizat șeful Aparatului președintelui.

Realitatea.md amintește că șeful statului urma să desfășoare astăzi o nouă rundă de consultări cu fracțiunile parlamentare, începând cu ora 11:00, la Reședința de Stat. Ulterior însă Serviciul de presă al Președinției a anunțat că runda de consultări a fost transferată pentru ziua de mâine, 27 noiembrie, la aceeași oră.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.0986 -0.3491%
USD USD 17.6421 -0.2392%
RUB RUB 0.2766 -0.6109%
RON RON 3.9935 -0.6221%
UAH UAH 0.7232 0.0692%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile