Logo Realitatea.md

Noi cazuri de pestă porcină în raionul Cahul! ANSA a confirmat cinci rezultate pozitive

31 Iulie 2019, 14:32 // Societate

ANSA a confirmat 3 rezultate pozitive la 3 porci domestici într-o gospodărie din raionul Cahul, localitatea Crihana Veche (gospodărie particulară cu 20 porcine) și 2 rezultate pozitive în satul Burlăceni, raionul Cahul la două cadavre în apropierea localității, proprietarii nu au fost identificați.

Foto simbol: ansa.gov.md

Se efectuează ancheta epidemiologică în focarele nominalizate, sunt petrecute măsurile de eradicare a focarelor cu implicarea tuturor structurilor raionale și specialiști de la nivelul central al ANSA. În jurul focarului au fost stabilite zona de protecție și zona de supraveghere. Se efectuează catagrafia porcilor domestici în zonele de protecție și supraveghere, controlul rezervoarelor faunei sălbatice, screening-ul porcilor domestici din focare.

Au fost ucise toate animalele receptive la pesta porcină africană (18 capete de porcine) în gospodăria afectată de această maladie din localitatea Crihana Veche. Acţiunea de ucidere preventivă a porcinelor în gospodăria menționată a demarat marţi, 30 iulie.

S-a efectuat dezinfectarea încăperii întreținerii porcinelor și locul nimicirii cadavrelor. Au fost anunțate instituțiile competente în eradicarea focarelor de pestă porcină africană, pentru ca să intensifice măsurile speciale de protecţie împotriva introducerii și răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova.  

La moment Pesta Porcină Africană (PPA) la porci domestici evoluează în cinci localităţi din două raioane, dintre care 4 focare sunt în raionul Cahul și un focar în raionul Nisporeni.

Evoluţia bolii este în permanență monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

VEZI ȘI:

ANSA confirmă două focare de pestă porcină africană în Cahul și Nisporeni

Citeste tot despre: Cahul, cazuri noi, pesta porcină
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6943 0.3726%
USD USD 16.6336 0.0198%
RUB RUB 0.2215 0.0000%
RON RON 4.0549 0.4359%
UAH UAH 0.5916 0.1354%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile