Logo Realitatea.md

Noi cu o copie, iar turcii cu originalul. Erdogan a refuzat să-i ofere lui Dodon sabia lui Ștefan cel Mare, însă a promis o replică a acesteia (VIDEO)

17 Octombrie 2018, 16:00 // Politica

O copie a sabiei lui Ștefan cel Mare și Sfânt va fi transmisă de autoritățile turce poporului moldovenesc. Anunțul a fost făcut astăzi de către președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, în cadrul vizitei oficiale, pe care o întreprinde timp de două zile, în Republica Moldova, la inițiativa șefului statului Republicii Moldova, Igor Dodon.

Embed:

În timpul unei conferințe de presă susținută de cei doi președinți de țară, Dodon a anunțat că a venit cu rugămintea către președintele Turciei să transmită, Moldovei, sabia originală a lui Ștefan cel Mare și Sfânt sau măcar o copiei a acesteia.

„Așa cum am discutat și în timpul întâlnirilor bilaterale, domnule președinte reiterez rugămintea cu care am venit personal, pentru a aduce în Republica Moldova originalul sau o copie a sabiei lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Anul 2018 este anul lui Ștefan cel Mare și Sfânt și sper foarte mult că în acest sens voi avea susținerea dumneavoastră așa cum am convenit în cadrul întrevederii”, a spus Dodon, în cadrul conferinței susținută de cei doi oficiali.

Erdogan, a refuzat să ofere Republicii Moldova originalul sabiei lui Ștefan cel Mare și Sfânt, în schimb a dat asigurări că ne va oferi o copie a acesteia, exact ca și în cazul României.

„I-am dat ordin ministrului Culturii și Turismului, care se va ocupa ocupa în cel mai scurt timp de rugămintea dumneavoastră. Va trimite o copie identică a sabiei lui Ștefan cel Mare și Sfânt în Republica Moldova. Așa cum ați spus și dumneavoastră domnule președinte, sabia lui Ștefan cel Mare este un unicat în întreaga lume, de aceea nu poate fi scoasă înafara muzeului din Turcia unde este păstrată. Este interzis ca aceasta să fie scoasă din muzeu, dar vă asigur că așa cum am dat și României o copiei a acestei sabii, vă vom trimite și dumneavoastră”, i-a răspus Erdogan la rugămintea lui Dodon.

De menționat că, sabia lui Ștefan cel Mare și Sfânt a fost luată de către turci de la moldoveni (români) la 30 de ani după moartea marelui domnitor, când Petru Rareş a fost alungat de pe tron de Suleyman Magnificul.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2607 0.3867%
USD USD 17.8258 0.3033%
RUB RUB 0.2763 -0.8256%
RON RON 4.0097 0.0724%
UAH UAH 0.7287 -0.0823%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 feb, 06:40 //

Cum era poreclit Vlad Plahotniuc în interiorul Partidului Democrat după ce a părăsit țara (VIDEO)

20 feb, 14:56 //

(VIDEO) Cum PD și PSRM au trișat un vot în Parlament și ce spune Zinaida Greceanîi, când crede că nu o aude nimeni! Deputat: Au numărat 20 și 26 au spus!

29 ian, 14:00 //

LIVE! Curtea de Apel Chișinău: Examinarea recursului depus de administrația Penitenciarul nr.13 împotriva eliberării condiționate a ex-premierului Vlad Filat

17 feb, 14:14 //

Foto Simbol SURSE: Autoritățile din România au stabilit cauza decesului bebelușului deputatului Angel Agache

18 feb, 06:30 //

foto: facebook.com/s.sirbu Ruptura în PDM tot mai adâncă! Sîrbu regretă că noua conducere a partidului a mers la întâlnirea cu socialiștii și Dodon de la Parlament

04 feb, 13:33 //

Foto simbol Serviciul Hidrometeorologic și-a revizuit avertizarea de cod portocaliu de ninsori pentru întreg teritoriul țării

11 feb, 13:09 //

Soția liderului separatist Krasnoselski, cu cetățenie română. Cel puțin 4 instituții au fost sesizate!

03 feb, 10:34 //

Tragedie la Răzeni. O tânără mămică a fost lovită mortal de o mașină. Șoferul a părăsit locul accidentului, iar poliția este pe urmele lui

12 feb, 09:27 //

Îndemnul primului premier al RM către Dodon în contextul declarațiilor scandaloase ale lui Ciocoi: Dacă se pricepe în „tușonkă, să nu se bage...”

16 feb, 13:33 //

Foto Simbol Prima declarație a deputatului democrat, pentru presa română, referitor la tragicul incident produs în această dimineață