Logo Realitatea.md

Noi detalii despre conversația înregistrată între jurnalistul Khashoggi și asasinii săi

12 Septembrie 2019, 09:43 // În lume

Un cotidian din Turcia, ziarul Sabah, care are surse apropiate în Guvernul țării, a publicat detalii despre o conversație înregistrată între Khashoggi și membrii grupării de asasini din Arabia Saudită, transmite Mediafax. Înregistrarea ar fi fost obținută de către Serviciile Secrete din Turcia.

Foto: dailysabah.com

Potrivit transcript-ului, Maher Abdulaziz Mutreb, un membru al grupului de asasini, îi spune lui Khashoggi că va fi dus înapoi la Riyadh pentru că există un ordin de la Interpol împotriva sa. Jurnalistul se opune, spunând că nu există dovezi legale împotriva sa şi că logodnica lui îl aşteaptă afară.

Mutreb este auzit vorbind cu un alt bărbat, încercând să-l convingă pe Khashoggi să îi trimită un mesaj fiului său, spunându-i să nu îşi facă griji dacă pierde contactul cu tatăl său. Khashoggi se opune din nou şi spune că „nu va scrie niciun mesaj”.

„Ajută-ne, ca să te ajutăm şi noi pe tine. Pentru că în final, o să te ducem în Arabia Saudită şi dacă nu ne ajuţi, ştii prea bine ce se va întâmpla”, continuă Mutreb.

Ziarul a publicat şi ultimele cuvinte ale jurnalistului, înainte ca acesta să fie drogat şi să-şi piardă cunoştiinţa.

„Nu-mi acoperi gura”, le-a spus jurnalistul ucigaşilor săi. „Sufăr de astm, nu îmi acoperi gura. O să mă sufoci”, a spus Khashoggi potrivit publicaţiei din Turcia.

Unele detalii publicate de cotidian fac deja parte dintr-un raport al Naţiunilor Unite, documentul fiind publicat în iunie 2019. Raportul susţine că Arabia Saudită este responsabilă pentru uciderea jurnalistului şi posibilul rol al Prinţului Mohammed bin Salman ar trebui examinat.

Khashoggi, jurnalist al publicaţiei americane The Washington Post şi critic al autorităţilor saudite, a fost ucis în octombrie 2018 în clădirea Consulatului saudit din Istanbul. Moartea sa a dus la o tensionare a relaţiilor dintre Statele Unite şi Arabia Saudită.

VEZI ȘI:

Citate din înregistrarea audio dinaintea uciderii lui Khashoggi: „Dă-mi drumul la mână! Ce faci?”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.0890 -0.2117%
USD USD 17.6890 0.2232%
RUB RUB 0.2781 -0.1795%
RON RON 3.9937 -0.2971%
UAH UAH 0.7229 0.1108%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile