Logo Realitatea.md

Noi discuții secrete în „chat-ul procurorilor”! Suspendat din funcție, Viorel Morari indică procurorilor Anticorupție cum să împiedice controlul dispus de Stoianoglo (FOTO)

13 Decembrie 2019, 11:54 // Actualitate

Suspendat din funcție prin dispoziția procurorului general Alexandr Stoianoglo și transferat într-o subdiviziune a Procuraturii Generale, Viorel Morari continuă să dea ordine subalternilor din cadrul Procuraturii Anticorupție. În speță, acesta le indică „colegilor” să nu permită procurorilor delegați la PA pentru efectuarea controlului să facă copii „din materialele din gestiune”, iar dacă vor solicita „acces la dosarele penale în derulare” să solicite „depunerea obligației de a nu divulga”.

colaj: realitatea.md

Cel puțin asta arată noi discuții din chatul secret al procurorilor Anticorupție, în posesia cărora a intrat Realitatea.md.

Convorbirea datează din după-amiaza zilei de miercuri, 11 decembrie, o zi după ce Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a respins ca fiind inadmisibilă cererea lui Viorel Morari privind anularea dispoziției procuroului general, Alexandr Stoianoglo, prin care acesta l-a suspendat din funcție pentru o lună și l-a delegat la Procuratura Generală pe durata efectuării unui control la PA, dar și numirea unui nou procuror-șef interimar la Procuratura Anticorupție, acesta fiind Serghei Gavajuc.

„În cazul în care controlorii solicită acces la dosare penale în derulare - solicitați depunerea obligației de a nu divulga conform art. 212 CPP”, li se adresează Viorel Morari foștilor săi subalterni.

Articolul 212 din Codul de Procedură Penală „Confidenţialitatea urmăririi penale” prevede, în speță, că „(3) divulgarea datelor urmăririi penale de către persoana care efectuează urmărirea penală sau de către persoana abilitată cu controlul asupra activităţii de urmărire penală, dacă această acţiune a cauzat daune morale sau materiale martorului, părţii vătămate şi reprezentanţilor acestora sau a prejudiciat procesul de urmărire penală, are ca urmare răspunderea penală prevăzută în art.315 din Codul penal”.

La rândul său, articolul 315 din Codul Penal indică asupra faptului că „(2) divulgarea intenţionată a datelor urmăririi penale de către persoana care efectuează urmărirea penală sau de către persoana abilitată cu controlul asupra desfăşurării urmăririi penale, dacă această acţiune a cauzat daune morale sau materiale bănuitului, învinuitului, martorului, părţii vătămate sau reprezentanţilor acestora ori dacă l-a făcut pe vinovat să se eschiveze de la răspundere, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 850 la 1350 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 3 ani”.

Deși indirect, indicația informală a unui procuror-șef suspendat din funcție către foștii săi colegi, vrea să intimideze controlorii delegați prin ordinul procurorului general, dar și să obstrucționeze rezultatele pe care le-ar putea scoate la iveală aceștia.

După solicitarea din după-amiaza zilei de miercuri, seara Viorel Morari li s-a adresat „colegilor” repetat: „Vă rog, nu permiteți să faceți copii din materialele din gestiune”.

În răspuns, procurorul Ion Ursu îi spune „șefului” că la el s-au făcut deja „copii de pe proces penal și un rechizitoriu de pe o cauză penală transmisă în instanță în luna septembrie”.

„Dacă e trimisă în judecată nu e problemă. Adică pe materiale din gestiune”, îi spune subalternului Viorel Morari.

Nu în ultimul rând, într-o discuție din dimineața zilei de joi, Viorel Morari își întreabă „colegii”, dacă „a avut cineva în procedură [un dosar?] referitor la dna Anici Renata pr. Ciocana sau poate are [în procedură]”. Unul dintre participanții chat-ului indică numele procurorului Gheorghe Ciobanu, care în vara acestui an a demisionat de la Procuratura Anticorupție. Renata Anici a figurat în presă în aprilie 2018 după ce a menționat în declarația de avere o donație de 100 de mii de lei.

Amintim că în presă au ajuns și alte convorbiri secrete din chat-ul procurorilor, inclusiv una de până la numirea lui Alexandr Stoianoglo în funcția de procuror general, în care Viorel Morari își întreba colegii cum să procedeze în cazul în care noul proruror general i-ar cere să-și dea demisia.

Vedeți și:

(surse) Șeful Procuraturii Anticorupție se pregătește de o confruntare cu Stoianoglo?

Cazul plângerii judecătorilor de la Ciocana pe acțiunile procurorilor Anticorupție: Reacția dură a PA și mișcările din chat-ul secret al procurorilor (DOC)

Alte știri la subiect:

Stoianoglo s-a autosesizat în privința informațiilor despre averile ascunse ale lui Viorel Morari. „Verificăm faptele indicate în presă”

(update) Activitatea PCCOCS și Procuraturii Anticorupție, în vizorul procurorului general. Viorel Morari, suspendat din funcție

Șeful suspendat al PA îl confruntă pe Stoianoglo! Decizia procurorului general, atacată în instanță. Morari: Am mai avut așa „pricoale”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 0.4543%
USD USD 16.6157 -0.1652%
RUB RUB 0.2261 0.2661%
RON RON 4.0694 0.4443%
UAH UAH 0.6000 0.1335%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile