Logo Realitatea.md

Noi hotărâri la CtEDO. Moldova a încălcat dreptul la procese echitabile, iar Rusia este obligată să achite zeci de mii de euro unor moldoveni

19 Iunie 2019, 14:17 // Societate

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a făcut publice şapte hotărâri în cauze privind Republica Moldova. Trei cauze sunt împotriva Moldovei şi Rusiei, iar alte patru cauze sunt îndreptate împotriva Moldovei. În cele patru cauze Republica Moldova a fost găsită vinovata de încălcarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi urmează să achite reclamanţilor despăgubiri de cca 50.000 de euro. 

Foto: simbol/bizlaw

Instanța a pronunțat pe 18 iunie cele sapte hotărâri, iar cererile au fost depuse în temeiul Articolului 6, dreptul la un proces echitabil. În celelalte trei cauze responsabilă de încălcarea Convenţiei se face Federaţia Rusă care urmează să achite reclamanţilor despăgubiri de 29.524 de euro. 

În primul caz, un locuitor al satului Corjova din raionul Dubăsari s-a plâns că administrația transnistreană i-a sechestrat în anul 2006, ilegal de două ori un mijloc de transport, pe motiv că bărbatul nu s-a oprit la așa-numitul post vamal local. Mașina era înmatriculată la autoritățile constituționale ale Republicii Moldova. Prima dată, pentru a-și recupera automobilul, reclamantul a fost obligat să achite o amendă de 58 de dolari. Iar a doua oară, a rămas fără permisul de conducere, însă procesul verbal a fost distrus şi el a reuşit să-şi recapete automobilul peste 5 ore după intervenţia pacificatorilor ruşi. Permisul său de conducere nu a fost recuperat. Potrivit reclamantului el s-a plâns autorităţilor din Moldova, care l-au informat că nu pot să-l ajute cu nimic.

CtEDO a hotărât că Federația Rusă este responsabilă de încălcarea dreptului la proprietate în acest caz și a decis că autoritățile de la Moscova trebuie să-i achite bărbatului 44 de euro ca prejudiciu material, 3.000 de euro prejudiciu moral și 2.000 de euro pentru compensarea costurilor de asistență juridică.

Cea de-a două hotărâre emisă de CtEDO vizează plângerea a două persoane din regiunea transnistreană care în anul 2005 au fost concediate de la locul de muncă. Ei s-au adresat în instanța de judecată pentru restabilirea în funcții, dar au pierdut precesele. În acest caz, Rusia a fost obligată să achite fiecărui reclamant câte 3.000 de euro prejudiciu moral și 2.400 de euro pentru compensarea costurilor de asistență juridică.

Cel de-al treilea caz se referă la alte două persoane, care locuiau în satele Slobozia și Parcani din regiunea transnistreană. Reclamanții au fost arestați în anul 2005 și au fost ținuți în arest până la condamnarea lor în anul 2009, când au primit câte 14 ani de privațiune de libertate. CtEDO a constatat încălcarea de către Federația Rusă a drepturilor reclamanților la un proces echitabil. Bărbații vor primi câte 6.000 de euro drept prejudiciu moral și 4.080 de euro pentru compensarea costurilor de asistență juridică.

În total, Federația Rusă a fost obligată să achite aproape 30 de mii de euro în urma celor trei decizii ale Curții Europene pentru Drepturile Omului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2923 -1.0864%
USD USD 17.6937 -0.3424%
RUB RUB 0.2465 -1.6753%
RON RON 3.9835 -1.0851%
UAH UAH 0.6623 -0.2560%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile