Logo Realitatea.md

Noi încălcări ale regimului Zonei de Securitate, comise de către reprezentanții așa-numitor structuri de forță de la Tiraspol

06 August 2019, 09:41 // Politica

Luând în considerare practicile anilor precedenți când așa-numitele structuri de forță transnistrene comiteau anumite abuzuri în luna august (perioada de pauză planificată în activitatea Comisiei), la ședința Comisiei din 25 iulie curent Delegația Republicii Moldova în CUC a intervenit cu un proiect de angajament prin care a solicitat ca părțile să se abțină de la întreprinderea acțiunilor unilaterale care ar tensiona situația în Zona de Securitate (aplicații militare, fortificarea pretinsei infrastructuri de frontieră, instalarea posturilor grănicerești nelegitime etc.). Reprezentanții Tiraspolului au respins propunerea în cauză.

La 6 zile de la aceasta, pe 31 iulie curent, în sectorul centru al Zonei de Securitate, cu regret, s-a constatat că reprezentanții așa-numitelor structuri de forță transnistrene au întreprins noi acțiuni cu caracter provocator. Mai exact, în jurul orelor 10:35, colaboratorul de poliție al Republicii Moldova, exercitând atribuțiile de serviciu pe teritoriul platoului Coșnița, la șantierul de prundiș de lângă s. Pohrebea, Primăria s. Coșnița, unde se desfășurau lucrări de descoperire a stratului fertil cu ajutorul tehnicii speciale, a observat un grup din patru persoane.

Indivizii erau îmbrăcați în uniformă militară de câmp, pe ecusoanele de pe mâna stângă era inscripția „пограничные войска”, iar conform epoleților dețineau grade speciale de „locotenent colonel”, „maior”, „căpitan” și „plutonier major”. Așa-zișii ofițeri au refuzat să se legitimeze, afirmând că au venit să stopeze lucrările desfășurate „ilegal pe teritoriul administrativ aflat sub jurisdicția autorităților transnistrene”. La apariția reprezentanților direcției cadastru din or. Dubăsari, „grănicerii” sau retras spre șoseaua Grigoriopol – Dubăsari (conform registrului cadastral, pământurile în cauză aparțin Primăriei s. Coșnița).

Delegația Republicii Moldova despre încălcarea regimului Zonei de Securitate de către așa-numitele structuri de forță ale Tiraspolului a informat componentele Comisiei și Comandamentul Militar Întrunit și a solicitat întreprinderea măsurilor ce se impun în vederea detensionării situației în regiunea localității menționate.

În cadrul întrunii co-președinților din CUC, de pe 02 august 2019, conducătorul delegației transnistrene a dat asigurări că nu vor exista careva acțiuni ce vor tensiona situația în Zona de Securitate.

Citeste tot despre: Tiraspol, Transnistria, zona de conflict
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3794 0.5573%
USD USD 17.5085 0.0114%
RUB RUB 0.2739 0.7726%
RON RON 4.0574 0.6025%
UAH UAH 0.7325 0.2326%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile