Logo Realitatea.md

NOI INFORMAȚII despre reținerea lui Andrei Pântea: Acasă la acesta au fost făcute percheziții și găsite documente cu privire la Grigore Karamalak

11 Octombrie 2016, 16:38 // Actualitate

Fostul prim-adjunct al Procurorului General Andrei Pântea a fost reținut în dimineața zilei de azi după ce procurorii anticorupție au constat ”depăşirea atribuţiilor de serviciu” de către acesta, prevăzute de art.328 Cod Penal.

Procuratura Anticorupţie (PA) a efectuat și percheziții la domiciliul lui Pântea, unde au fost găsite documente referitoare la ”cazul Karamalak”.

Potrivit PA, temei pentru reţinerea lui Andrei Pântea au servit probele acumulate în acest caz, inclusiv, declarațiile mai multor martori potrivit cărora rezultă primirea indicațiilor privind transferul procedurii penale în privința lui Karamalak, precum și identificarea la domiciliul persoanei reținute, în rezultatul percheziției, a documentelor referitoare la cazul Karamalak.

De asemenea, reținerea a fost argumentată prin necesitatea punerii sub învinuire a fostului prim-adjunct al procurorului general, Andrei Pântea, deoarece urmărirea penală a fost pornită in personam (n. red.: in personam - când se referă numai la persoană).

DETALII DESPRE CAZ

Potrivit actului de acuzare, pe 6 și 7 martie 2013 Andrei Pântea a dispus, neîntemeiat și nemotivat, reluarea urmăririi penale în cauzele nr. 2003037024 și nr.2002018064 în privința lui Grigore Karamalak cu retragerea cauzelor penale de la DGUP (Direcţia generală urmărire penală) al MAI și, respectiv, Secția pentru cauze excepționale a Procuraturii Generale, cu transmiterea acestora pentru efectuarea urmăririi penale altei subdiviziuni a Procuraturii Generale.

În cadrul cauzelor penale, care au fost conexate într-o singură procedură, din momentul reluării până la transferul în Federația Rusă, nu a fost efectuată nici o acțiune de urmărire penală, fapt ce denotă netemeinicia reluării urmăririi penale, care a fost făcută doar în scopul transferului cauzei.

Mai mult, la 14.12.2010, însăși Andrei Pântea a respins o cererea similară a avocatului, înaintată în interesele lui Caramalac Grigore, privind inițierea transferului urmăririi penale, precum și cauza penală a fost transferată în circumstanțele în care exista decizia din 29 martie 2011 a Curții Supreme de Justiție prin care a fost respins cererea avocatului, depusă în interesele lui Grigore Karamalak, privind obligarea Procuraturii Generale să inițieze procedura de declinare a competenței pentru efectuarea urmăririi penale în privința acestuia către Procuratura Generală a Federației Ruse.

Ulterior, cauza penală, fiind transferată în Federația Rusă, a fost clasată de către autoritățile competente ale acestui stat.

În ordonanța privind clasarea cauzei „Karamalak” din 13 februarie 2015, emisă de ofițerul de urmărire penală al Departamentului principal de anchetă al Federației Ruse s-a constatat, că autoritățile competente ale Republicii Moldova au efectuat transferul urmăririi penale în privința lui Grigore Karamalak contrar art. 13 al Convenției de la Minsk din 22.01.1993 „Cu privire la asistența juridică și raporturile juridice în materie civilă, familială și penală” și anume, materialele cauzei penale nu au fost autentificate de o persoană oficială, nu s-a aplicat ștampila oficială a Procuraturii Generale și au fost cusute parțial, fapt ce denotă dubii asupra valabilității actelor examinate.

Fostul procuror a fost reţinut preventiv pentru 72 de ore, fiind plasat în izolatorul CNA.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 0.4543%
USD USD 16.6157 -0.1652%
RUB RUB 0.2261 0.2661%
RON RON 4.0694 0.4443%
UAH UAH 0.6000 0.1335%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile