Logo Realitatea.md

Noi măsuri de prevenire și combatere a terorismului! SIS urmează să lanseze o amplă campanie de informare

17 Octombrie 2018, 17:35 // Societate

Mecanismul de informare a populației despre eventuale pericole teroriste și măsurile întreprinse de autorități pentru prevenirea acestora vor fi îmbunătățite. În acest sens, Guvernul a aprobat Sistemul național de alertă teroristă (SNAT), care urmărește prevenirea, descurajarea şi combaterea terorismului pe teritoriul Republicii Moldova.

Foto: sis.md

SNAT reprezintă o platformă unică de înștiințare și coordonare a măsurilor la nivel național. Aceasta cuprinde recomandările pentru cetățeni în caz de alertă teroristă, sarcinile autorităţilor cu atribuţii în domeniu și prevede gradarea situaţiei de securitate antiteroristă în funcţie de pericolele interne şi cele regionale.

SNAT are 4 niveluri: scăzut (culoare albastră), moderat (culoare galbenă), ridicat (culoare portocalie) și critic (culoare roșie). La fiecare nivel de alertă stabilit, autoritățile competente vor întreprinde măsuri specifice pentru asigurarea securității naționale.

Totodată, a fost aprobat Regulamentul privind organizarea și desfășurarea testelor antiteroriste. Acestea sunt necesare pentru a îmbunătăți sistemul de asigurare a protecției antiteroriste.

Actualmente, Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) urmează să lanseze o amplă campanie de informare şi educare despre SNAT. Ofițerii vor participa la întâlniri cu reprezentanți ai administrațiilor publice locale şi centrale, ai societăţii civile, dar și cu elevi şi studenţi pentru a explica mecanismul de înștiințare și informare a populației despre eventuale pericole teroriste, despre modul de  organizare și coordonare a acțiunilor de prevenire și descurajare antiteroristă în funcție de gradul de risc ce reflectă intensitatea manifestării pericolului terorist.

În cadrul întâlnirilor, vor fi distribuite un șir de materiale informative. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5671 0.2690%
USD USD 17.6161 0.6841%
RUB RUB 0.2633 -0.0759%
RON RON 4.1367 0.1307%
UAH UAH 0.7004 0.9658%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile