Logo Realitatea.md

Noi măsuri pentru protejarea şi valorificarea Rezervaţiei „Orheiul Vechi”, aprobate de Guvern! Va fi reparat și drumul spre această destinație

31 Mai 2016, 13:31 // Societate

Ministerul Culturii va elabora şi promova, pe parcursul anului curent, măsuri de restaurare, conservare şi valorificare a Rezervaţiei cultural-naturale „Orheiul Vechi”, de amenajare a teritoriului acesteia şi a zonei de protecţie, respectiv va lua măsuri de reformare a managementului acesteia, precum şi de dezvoltare a turismului în regiune. Această prevedere a fost astăzi aprobată de către Cabinetul de miniștri.

Foto: about-eastern-europe.com

Totodată, vor fi analizate condiţiile de exploatare şi protejare de către comunitatea monahală din Butuceni a obiectelor turistice: Biserica Naşterea Maicii Domnului, Schitul rupestru „Peştera” şi spaţiul cetăţii getice „Butuceni”, înscrise în Registrul monumentelor ocrotite de stat.

Hotărârea de Guvern mai prevede că Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, în cooperare cu administraţia publică locală şi instituţiile de resort, pe parcursul anului 2016, va propune spre implementare proiectul de reparaţie a drumului local pe sectorul Butuceni - Măşcăuţi.

În acelaşi timp, Guvernul recomandă autorităţilor publice locale să coopereze cu administraţia Rezervaţiei în vederea elaborării şi punerii în aplicare a Planului de amenajare a teritoriului din regiune, să încurajeze revitalizarea meşteşugurilor, obiceiurilor şi tradiţiilor populare, să promoveze produsele ecologice şi dezvoltarea turismului cultural-ecologic.

Rezervaţia „Orheiul Vechi” reprezintă un sistem de peisaje culturale şi naturale unice pe plan mondial şi de o importanţă deosebită pentru Republica Moldova.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3895 -0.2285%
USD USD 17.2619 0.2014%
RUB RUB 0.2426 -0.8987%
RON RON 4.0083 -0.3034%
UAH UAH 0.6355 0.2840%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile