Logo Realitatea.md

Noii miniștri ai Sănătății și Agriculturii au depus jurământul în prezența lui Candu și Filip (FOTO/VIDEO)

25 Septembrie 2018, 16:42 // Actualitate

Silvia Radu și Nicolae Ciubuc, candidaturile propuse de către Coaliția de guvernare pentru funcția de ministră a Sănătății, Muncii şi Protecţiei Sociale și ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului au depus astăzi jurământul, iar decretele de numire în funcție au fost semnate de către președintele interimar al Republicii Moldova, Andrian Candu.

Colaj: realitatea.md/Foto: parlament.md

Președintele interimar, Andrian Candu, i-a felicitat pe noii miniștri, precum și pe premierul Pavel Filip și le-a urat succes în activitatea pe care urmează să o desfășoare mai departe.

„Dați-mi voie în primul rând să vă felicit pentru alegerea pe care ați făcut-o, pentru că domeniile unde veți activa acum sunt niște domenii cheie și necesită multă muncă și dăruire de sine.Țin să constat și să regret cele care se întâmplă astăzi în forma respectivă. Nimeni nu e mai presus de lege și toți trebuie să respectăm Constituția. Dacă Igor Dodon a decis că nu respectă legea, atunci bineînțeles sunt mecanisme de a impune respectarea ei. Îmi pare rău și regret o astfel de atitudine, fiindcă fiecare oficial și demnitar în stat trebuie să respecte legea și să își urmeze competențele. Îmi pun un semn de întrebare dacă mai avem nevoie de instituția președintelui. Poate nu e nevoie să mai cheltuim bani pe președinție, dacă Parlamentul și Guvernul își exercită cu brio atribuțiile? Președintele trebuie să echilibreze și să balanseze puterile în stat, nu să fie un exponent politic. Astăzi am fost puși în fața unui fapt împlinit, și ne-am exercitat atribuțiile. Sperăm că nu vor mai fi astfel de cazuri”, a spus Candu.

La rândul său, premierul Pavel Filip, a felicitat noii membri ai Cabinetului de miniștri și i-a asigurat că nu îi va aștepta „zile bune” la Guvern, ci „lacrimi, sudoare și multă muncă”.

„Este o zi important pentru Guvern și pentru dumenavoastră. Dosarele pe care le luați nu sunt simple, practic nu aveți timp să vă bucurați de învestire. Intrați de odată în lucru. Avem puțin timp pentru a realiza reformele propuse. La Ministerul Sănătății s-a muncit mult, am reușit să facem reforma în domeniul sănătății publice, am reușit să aprobăm reforma asistenței medicale primare, am reformat sistemul de pensii, acum am început lucrul la conceptul reformei spitalicești. Doamna Radu, aveți cinci luni la dispoziție să demarați această reformă și să duceți la bun sfârșit”, a afirmat Pavel Filip.

Amintim că, ieri, magistrații Curții Constituționale l-au suspendat din funcție pe președintele Igor Dodon în cazul desemnării noilor membri ai Guvernului, după ce acesta a refuzat deliberat executarea obligațiilor stipulate de Constituție, respingând de două ori candidaturile propuse de prim-ministru.

Curtea Constituțională a constatat, la cererea unui grup de deputați, circumstanțele ce justifică instituirea interimatului funcției de președinte al Republicii Moldova pentru asigurarea exercitării atribuţiilor constituţionale în scopul numirii candidaţilor propuşi de prim-ministrul Republicii Moldova pentru funcţiile de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului şi cea de ministru al Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi intrării acestora în exercitarea mandatului.

La 18 septembrie curent, Coaliția de guvernare, în frunte cu PDM au luat decizia de a face în cadrul Cabinetului de miniștri remanieri de cadre. Astfel, Svetlana Cebotari, Ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), și Liviu Volconovici, Ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), au fost retrași din funcție. La MSMPS a fost desemnată Silvia Radu, iar la MADRM Nicolae Ciubuc, candidaturi respinse de către șeful statului pentru a fi numiți în funcție.

Foto: parlament.md

VEZI ȘI:

Vlad Plahotniuc, după ședința Consiliului Politic Naţional al PDM: Componența Guvernului va fi modificată (VIDEO)

Un NOU val de remanieri la Guvern! Cine sunt cei doi miniştri care vor rămâne fără fotolii (VIDEO)

ULTIMA ORĂ! Silvia Radu, propusă pentru funcția de ministru al Sănătății

De la AIPA, în fruntea unui Minister: Cine este Nicolae Ciubuc - propus pentru funcţia de ministru al Agriculturii

Citeste tot despre: Candu, Ciubuc, decret, Filip, jurămân, miniștri, Radu
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4479 0.4924%
USD USD 17.7711 -0.4911%
RUB RUB 0.2704 -1.0249%
RON RON 4.0440 0.4671%
UAH UAH 0.7243 -0.5356%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile