Logo Realitatea.md

Noi reţineri în dosarul „maşinilor cu numere de înmatriculare străine”. Un bărbat din Râșcani se află în izolatorul CNA

14 Mai 2019, 15:31 // Societate

Un bărbat, originar din oraşul Râșcani, a fost reținut de către ofițerii Direcției Generale Teritoriale „Nord” a CNA și procurorii anticorupție, după ce ar fi primit 550 de euro sub formă de mită. Banii erau destinați unui angajat al Serviciului Vamal, care trebuia să șteargă din baza de date informaţia privind intrarea unui automobil în Republica Moldova.

Foto: simbol

„Este vorba despre autoturismul denunțătorului care a fost introdus în ţară, având numere de înmatriculare străine. Potrivit legii, proprietarul maşinii urma să o scoată din ţară după 180 de zile de aflare pe teritoriul Republicii Moldova. În cazul în care ar fi depăşit acest termen, proprietarul urma să achite o amendă contravenţională, dar şi contravaloarea bunului. Ca să-l scape de sancţiune, bănuitul i-ar fi promis denunţătorului că îi poate convinge pe angajaţii Serviciului Vamal să şteargă din baza de date informaţia privind introducerea automobilului în țară”, se arată în comunicatul emis de către CNA.

Potrivit mărturiilor denunţătorului, din suma pretinsă de 550 de euro– 400 de euro ar fi trebuit să ajungă la angajaţii vamali, care urmau să modifice informaţia din sistem, iar 150 de euro ar fi fost recompensa bănuitului pentru intermedierea afacerii.

Pe faptele denunțate, CNA a pornit o urmărire penală pentru trafic de influență, iar astăzi a reuşit să reţină bănuitul. Acesta se află în izolatorul CNA pentru 72 de ore, pe numele lui fiind  deschisă o cauză penală. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă până la 6 ani de închisoare sau amendă de până la 10.000 de unități convenționale.

Realitaea.md amintește că, acum două luni, ofițerii CNA şi procurorii au reţinut mai multe persoane din cadrul Serviciului vamal, Poliţiei de frontieră, dar şi intermediari, în cadrul unor cauze penale pornite pe fapte de corupţie. Cei vizaţi sunt învinuiţi că ar fi pus la cale o schemă infracțională prin care radiau din baza de date maşinile cu numere de înmatriculare străine contra unor sume de bani. Prin acţiunile lor, învinuiţii ar fi prejudiciat bugetul de stat, dat fiind faptul că taxele şi amenzile, prevăzute de lege, nu au fost achitate de către proprietarii automobilelor menţionate.

CITEȘTE ȘI:

Un angajat al Poliției de Frontieră, reținut în dosarul "Vama". Ar fi primit 800 de euro de la un șofer

 
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7985 0.2253%
USD USD 17.8856 0.5103%
RUB RUB 0.2723 0.8892%
RON RON 4.1887 0.2441%
UAH UAH 0.7156 1.0164%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile