Logo Realitatea.md

Nouă percheziții la foști factori de decizie VictoriaBank și „un fost guvernator” BNM în dosarul „furtul miliardului”, desfășurate de PA

13 Decembrie 2019, 14:34 // Actualitate

Procurorii Anticorupție au desfășurat ieri, 12 decembrie, un șir de percheziții în dosarul devalizării sistemului bancar. Acestea au vizat nouă adrese, la domiciliile persoanelor vizate – persoane care în trecut au fost factori de decizie la Victoriabank, precum și la un fost guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, cel mai probabil fiind vorba despre Dorin Drăguțanu.

Deși se precizează că una dintre persoanele vizate de pecheziții este „un fost guvernator al Băncii Naționale a Moldovei”, Moldova având doar trei foști guvernatori BNM - Leonid Talmaci, Dorin Drăguțanu și Sergiu Cioclea - „furtul miliardului” având loc în perioada guvernării lui Drăguțanu, Procuratura Anticorupție susține că „pentru respectarea drepturilor persoanelor bănuite, numele acestora nu pot fi făcute publice, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale”, însă va reveni cu precizări, „imediat ce vor deveni disponibile, cu respectarea prevederilor legale”.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, opt dintre cele nouă persoane vizate de percheziții au fost recunoscute ca bănuite de escrocherie în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat, precum și de spălare de bani în interesul aceluiași grup, în proporții deosebit de mari.

În rezultatul perchezițiilor, oamenii legii au ridicat mijloace tehnice, înscrisuri, documente relevante cauzei, precum și mijloace bănești.

Dacă vor fi găsite vinovate, potrivit legii, pentru infracțiunea de escrocherie bănuiții riscă pedeapsa cu închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

În cazul spălării banilor, astfel de fapte se pedepsesc cu amendă în mărime de la 1.350 la 2.350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 5 ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, de la 8.000 la 11.000 de unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6895 0.7239%
USD USD 16.6380 -0.1997%
RUB RUB 0.2277 0.7077%
RON RON 4.0732 0.7445%
UAH UAH 0.6012 0.2167%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile