Logo Realitatea.md

Noul director al Serviciului de Informații Naționale al SUA, numit recent de Trump, i-ar fi oferit consultanță lui Plahotniuc

22 Februarie 2020, 13:38 // Politica

Noul director al serviciului național de informații naționale din Statele Unite, Richard Grenell, recent numit în funcție de președintele Donald Trump, ar fi acordat consultanță pentru oligarhul Vlad Plahotniuc, care a fugit între timp din Republica Moldova și are interdicție de intrare în Statele Unite, scrie propublica.org.

Foto: g4media.ro

Potrivit sursei citate, Grenell nu a făcut public faptul că ar fi încasat bani din partea politicianului moldovean acuzat de corupție. În 2016, Grenell a scris câteva articole în apărarea oligarhului moldovean Vladimir Plahotnic, dar nu a făcut public faptul că a fost plătit pentru asta, după cum rezultă din documente și mărturii. Grenell nu s-ar fi înregistrat nici în Foreign Agents Registration Act (FARA), care obligă cetățenii americani care lucreză pentru politicieni străini să raporteze acest lucru.

Deocamdată nu este clar dacă articolele erau parte a contractului de consultanță dintre Grenell și Plahotniuc, dar munca neplătită ar fi necesitat să fie raportată conform legii fără dacă a fost comandată sau de ea a beneficiat un politician străin.

Context

Preşedintele Donald Trump l-a numit miercuri pe ambasadorul SUA în Germania, Richard Grenell, un susţinător puternic al politicilor sale, în funcţia de director interimar al serviciului de informaţii naţionale.

Grenell este cunoscut ca unul dintre cei mai loiali colaboratori ai lui Donld Trump. Ca ambasador în Germania, Grenell a provocat un adevărat scandal diplomatic în august anul trecut, când a criticat Berlinul pentru bugetul redus alocat apărării și a amenințat cu retragerea trupelpr americane și mutarea în Polonia.

Este de-a dreptul jignitor că, în timp ce contribuabilii americani continuă să plătească pentru menţinerea a peste 50.000 de soldaţi americani în Germania, germanii îşi cheltuiesc excedentul pe programe interne”, a spus ambasadorul SUA în Germania, Richard Grenell, la acel moment.

Mai mult, el a amenințat că SUA nu vor putea să își păstreze același nivel de cooperare cu agențiile de securitate germane dacă țara va permite companiei Huawei sau altor firme chinezești să participe în următoarea generație de rețele mobile 5G.

Amenințările sale au provocat un adevărat scandal în Germania. Parlamentarul Carsten Schneider, membru al Partidului Social-Democrat german (SPD), a calificat remarcile ambasadorului american drept „total inacceptabile între aliaţi”, adăugând că Germania nu se va lăsa şantajată de SUA în această chestiune şi că ”atitudinea de general care comandă” pe care o manifestă Washingtonul nu mai corespunde vremurilor actuale, mai notează sursa citată.

Grenell s-a afirmat și ca un adversar al utilizării sistemelor de telecomunicații Huawei. Într-o scrisoare adresată ministrului german al economiei, el a arătat că sistemele de comunicații sigure sunt esențiale pentru cooperarea în domeniul apărării și al inteligenței și că firme precum Huawei ar putea compromite acest lucru.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1217 0.0000%
USD USD 18.4281 0.0000%
RUB RUB 0.2348 0.0000%
RON RON 4.1664 0.0000%
UAH UAH 0.6689 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile