Logo Realitatea.md

Noul ministru al Educației, unul dintre autorii manualului de istorie antiromanesc

15 Noiembrie 2019, 08:21 // Societate

Se pare că odată cu noul Guvern Chicu, prin numirea unui personaj suspect la funcția de ministru al Educației, Cercetării și Culturii; Republica Moldova va face un pas înapoi. Corneliu Popovici este unul dintre autorii de tristă faimă ai manualelor de istorie integrată, repartizate în şcoli în 2006 la indicaţia preşedintelui de atunci Vladimir Voronin. 

(VIDEO) Noul Guvern al Republicii Moldova. Prim-ministrul Chicu: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea...”

Manualul de istorie integrată era unul profund antiromanesc. Dincolo de o ținută grafică aparte, abunda în texte propagandistice sovietice şi comuniste, cu numeroase acuzaţii la adresa României, dar şi cu imagini ale foştilor şi actualilor lideri comunişti.

Potrivit H1.md, Corneliu Popovici atacă constant partidele proeuropene și promovează narativele PSRM, în mod special, ale președintelui Igor Dodon. Sistematic participă în emisiuni și este citat de instituțiile media afiliate PSRM. 

Are titlu de doctor în filozofie, a fost conferențiar universitar la Academia de Administrare Publică pe lângă Președintele Republicii Moldova. În septembrie 2006, Popovici a fost numit, printr-un decret semnat de președintele de atunci, Vladimir Voronin, în funcția de vicedirector al Academiei de Administrare Publică.

În martie 2008, tot prin semnătura lui Voronin, Popovici a fost demis. În perioada 2011 -2015 a fost vicepreşedinte al Societății pe Acțiuni „DAAC Hermes”, condusă de consilierul comunist în CMC și candidat PCRM pentru funcția de primar al municipiului Chișinău în 2015, Vasili Chirtoca.

Odată cu instalarea lui Igor Dodon în scaunul de şef al statului, în 2017, acesta a revizuit membrii Comisiei Naţionale de Heraldică. Astfel, preşedinte al comisiei a devenit Corneliu Popovici. El este unul dintre susţinătorii ideii lui Igor Dodod din 29 martie 2012 de a iniția un referendum de schimbare a drapelului național al Republicii Moldova (tricolorul), prin drapelul moldovenesc al lui Ştefan cel Mare.

Popovici este în relaţii apropiate cu reprezentanţii comunităţii ruşilor din Republica Moldova şi participă activ la toate evenimentele ce promoveză cultura şi ştiinţa Rusiei, scrie sursa citată.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5385 -0.5249%
USD USD 16.6888 0.1717%
RUB RUB 0.2181 -0.1831%
RON RON 4.0133 -0.7125%
UAH UAH 0.5921 0.2200%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile