Logo Realitatea.md

Noul proprietar al fostei cafenele ”Guguță” pune capăt speculațiilor și anunță ce planuri are pentru terenul din centrul Capitalei (VIDEO)

21 Iunie 2018, 11:33 // Societate

În locul fostei cafenele ”Guguță” din parcul Ștefan cel Mare nu va fi construit un hotel cu 13 etaje, iar informațiile apărute în ultima perioadă în spațiul public sunt doar speculații. Cel puțin asta a declarat omul de afaceri Ceslav Ciuhrii, proprietarul companiei „Regata Imobiliare” SRL, care a preluat un an în urmă de la Finpar Invest SRL, cafeneaua ”Guguță”. Noul proprietar al terenului spune că nu a decis deocamdată ce va construi în acel loc și dă asigurări că toate modificările se vor efectua în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Ceslav Ciuhrii mai spune că până la o decizie finală, vor fi organizate dezbateri publice cu reprezentanţii societăţii civile şi ai mediului de afaceri, inclusiv comisiile de resort. Mai mult, în locul fostei cafenelei ”Guguță” ar putea fi construit un business-centru multietajat.

”Discuțiile au reapărut după ce Curtea de Apel s-a pronunțat în favoarea anulării deciziei Consiliului Municipal privind privatizarea terenului și regimului de înălțime. Dar asta nu înseamnă că judecătorii Curții de Apel ne-au dat dreptul să construim ceva acolo, ci ne-a dat doar un drept să putem privatiza terenul în caz în care ne vom dori acest lucru. Au fost foarte multe speculații vizavi de ceea ce va fi acolo. Părerea mea este că cel mai bine ar fi ca acolo să fie un business-centru. Noi nu avem un centru de business care să arate solid și consider că acolo este locul potrivit.

Sunt de acord cu faptul că acest proiect trebuie să fie supus dezbaterilor publice și nu am spus niciodată că o să construiesc orice în pofida dorinței locuitorilor municipiului Chișinău. Oamenii sunt impulsionați de diferiți activiști care vor să capete electorat și se folosesc de acest subiect”, a declarat omul de afaceri Ceslav Ciuhrii, în cadrul emisiunii ”O seară perfectă” de la postul de televiziune Pro TV Chișinău.

Fiind întrebat despre schițele apărute în presă, potrivit cărora în centrul Capitalei urma a fi construit un hotel de 13 etaje, omul de afaceri a spus că acestea nu-i aparțin, menționând că a prezentat deja un concept nou realizat de un arhitect de peste hotare.

”Niciodată nu am avut ca scop să construiesc acolo o clădire cu 13 etaje, așa cum se speculează. Acele schițe nu-mi aparțin. Am aflat și eu din presă că acolo voiau să construiască un hotel. Eu am venit cu niște schițe după reapariția acestui subiect acum două săptămâni. Am arătat niște schițe ale unui arhitect din afara țării, este un proiect de concept care trebuie dezbătut public. După ce se vor expune comisiile de profil, va fi luată o decizie. Nu se va face nimic peste cadrul legal. (…) O să luăm în considerare toate doleanțele cetățenilor, chiar și păstrarea acestui aproiect ”Guguță”. Dacă o să fie un concept care să-mi placă, o să-l iau în calcul. Dar trebuie de ținut cont că în afaceri nu poți să faci filantropie, afacerile sunt afaceri. Ca ele să funcționeze normal, trebuie să fie bazate pe un principiu, de unde iei bani și unde îi cheltui”, a adăugat Ciuhrii.

De asemenea, omul de afaceri a fost întrebat despre relația cu liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, după ce în presă apărut informația că firma „Finpar Invest”, companie controlată prin intermediari de politician, a vândut recent cafeneaua „Guguță”, situată în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”.

”Eu doar am cumpărat această cafenea și fără să negociez cu domnul Plahotniuc, eu voiam s-o cumpăr încă în 2011 (…) Eu sunt om de afaceri, el este un politician. Probabil că cineva vrea să atragă atenția și să-și capete electorat politic, folosește acest subiect, iar eu sunt o victim colaterală. Mă deranjează acest lucru, eu sunt om de afaceri și vreau să investesc în țara mea”, a conchis Ceslav Ciuhrii.

Ceslav Ciuhrii nu a exclus faptul că pentru realizarea noului proiect ar putea cumpăra și teritoriul cinematografului ”Patria Loteanu”, amplasat în imediata apropiere și care a fost scos recent în vânzare.

Amintim că recent, judecătorii au respins cererile Consiliului Municipal Chișinău și a Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor prin care se solicitau interzicerea construcției. Detalii aici. Primarul ales al Capitalei, Andrei Năstase a declarat că va ataca hotărârea Curții de Apel Chișinău la Curtea Supremă de Justiție.

Societatea civilă a criticat în mod repetat proiectul, menționând că în zonă nu ar trebui să fie ridicată o construcție înaltă, deoarece este un centru istoric și o zonă de parc.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5315 0.6363%
USD USD 17.0715 -0.3275%
RUB RUB 0.2405 -0.4965%
RON RON 4.0321 0.6314%
UAH UAH 0.6291 -0.4589%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile