Logo Realitatea.md

Noul protest al agricultorilor începe „să dea roade”! A fost bătută în cuie o discuție cu ministrul de profil

19 Octombrie 2020, 15:45 // Societate

Agricultori și fermieri din cel puțin șapte raioane au organizat un nou val de proteste locale. Este vorba despre cei din Ungheni, Leova, Basarabeasca, Hâncești, Ștefan Vodă, Telenești și Rezina. Oamenii au rămas cu aceleași solicitări către Guvern și au avertizat jumătate de zi că vin cu tractoare sau alte unități de tehnică în centrul capitalei. Într-un final, au reușit să bată în cuie o discuție cu ministrul de profil, Ion Perju.

Potrivit Agrobiznes, printre revendicările solicitate de protestatari se numără achitarea despăgubirilor pentru a doua grupă și anularea deciziei de a include taxa rutieră în accizele la produsele petroliere.

Ce ține de prima revendicare, mai mulți fermierii au abandonat ideea de a iniția campania de semănat, pentru că nu au resurse financiare suficiente. În plus, în unele raioane precipitațiile nu au căzut nici până în prezent.

În al doilea caz, experții economici nu au aprobat decizia de a include taxa rutieră în accizele la produsele petroliere, ori cea mai mare cantitate de motorină, care reprezintă 70% din totalul produselor petroliere, este consumată de către agricultori, care, de altfel, utilizează tehnica agricolă pe câmpuri, nu drumuri.

Experții susțin că decizia „va pune povara fiscală de pe deținătorii de mașini, pe umerii agricultorilor”.

  • Când va avea loc discuția cu ministrul Ion Perju?

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, urmează să se întâlnească cu fermierii protestatari. Întrevederea va avea loc marți, 20 octombrie, la ora 11:00, la Minister. Despre asta a menționat pentru sursa citată, Ecaterina Grigorean, șefa serviciului de presă din cadrul instituției.

„Acum o săptămână ministrul Perju s-a întâlnit cu câțiva fermieri. Aceștia au discutat despre cele 3 revendicări pe care le solicită, e vorba de accizele la motorină, întoarcerea TVA-ului și garanțiile bancare pentru reeșalonarea creditelor. Atunci, în cadrul discuțiilor, a fost stabilit un termen, timp în care ministerul urma să întreprindă anumite acțiuni. Acesta termen a fost 20 octombrie”, a explicat Ecaterina Grigorean.

Ministrul de profil ar putea merge în unul din raioanele unde au loc proteste, dacă fermierii nu vor accepta să vină la Chișinău pentru a discuta cu autoritățile responsabile.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0442 -1.3981%
USD USD 17.4749 0.1163%
RUB RUB 0.2357 -0.4645%
RON RON 4.3171 -1.4001%
UAH UAH 0.6238 -0.3037%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile