Logo Realitatea.md

Nu ai timp pentru sport, dar vrei să faci mișcare?! Zece beneficii ale mersului pe jos

12 Septembrie 2018, 23:50 // Life

Mersul pe jos îți poate îmbunătăți starea fizică și cea morală. Chiar și 15-30 de minute de mers pe jos pot îți pot influența pozitiv starea de sănătate. 

Foto simbol: cdn1.medicalnewstoday.com

Iată zece beneficii ale mersului pe jos, care te vor convinge să renunți la tranposport, când te deplasezi pe distanțe mici:

1. Schimbări pozitive ale creierului

Exercițiile aerobice cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos, împiedică demența precoce, reduc riscul bolii Alzheimer și îmbunătățesc sănătatea mintală generală. Să nu mai vorbim de reducerea stresului mental și de menținerea unui nivel mai ridicat de endorfine.

2. Îmbunătățirea vederii

Chiar dacă ochii ar putea părea ca ultimul lucru legat de picioare, de mers pe jos de fapt beneficiază și sănătatea lor. Poate chiar ajuta la combaterea glaucomului prin ameliorarea presiunii oculare.

3. Prevenirea bolilor cardiace

Potrivit American Heart Association, mersul pe jos nu este mai putin eficace decat alergatul atunci cand vine vorba de prevenirea bolilor legate de inima sau accident vascular cerebral. Această activitate ajută la evitarea problemelor cardiace prin scăderea tensiunii arteriale crescute, a nivelului de colesterol și îmbunătățirea circulației sanguine.

4. Creșterea volumului pulmonar

Plimbarea este un exercițiu aerobic care crește fluxul de oxigen în sânge și vă ajută să vă oxigenați plămânii, precum și să eliminați toxinele. Din cauza respirației mai bune și mai profunde, unele simptome asociate bolii pulmonare pot fi, de asemenea, ușurate.

5. Efecte benefice asupra pancreasului

Ar putea fi greu de crezut, dar in ceea ce priveste exercițiile fizice, mersul pe jos se dovedește a fi un instrument mult mai eficient în prevenirea diabetului decât alergatul. Această cercetare arată că un grup de „mergatori" au inregistrat o îmbunătățire a toleranței la glucoză de aproape 6 ori mai mare (cât de bine este zahărul din sânge absorbit de celule) decât cea a unui grup de „alergători", pe o perioadă de încercare de 6 luni.

6. Îmbunătățirea digestiei

30 de minute de mers pe jos în fiecare zi nu numai că ar putea să reducă riscul de apariție a cancerului de colon în viitor, ci și să amelioreze digestia și constipația ajutând la regualizarea mișcărilor intestinale.

7. Mușchi tonifiați

Tonusul muscular și scăderea în greutate (în cazul excesului de greutate) pot fi, de asemenea, realizate prin mersul pe jos. Practica de mers pe jos de 10.000 de pași pe zi poate fi considerată ca un antrenament într-o sală de gimnastică, mai ales dacă adăugați câteva urcări. În plus, are un impact redus și nu există timp de recuperare, ceea ce înseamnă că nu există febra musculară.

8. Oase și articulații mai puternice

Plimbarea poate oferi mai multă mobilitate articulară, poate preveni pierderea masei osoase și poate chiar reduce riscul de fracturi. Fundatia Artrita recomandă mersul pe jos moderat de cel puțin 30 de minute pe zi, în mod regulat, pentru a reduce durerea de articulații, împreună cu rigiditate și inflamația.

9. Ameliorează dureriile de spate

Plimbarea poate deveni un adevărat salvator pentru cei care suferă de dureri de spate în timpul unor exerciții cu impact sporit. Deoarece este o activitate cu impact redus, nu va provoca mai multe dureri sau disconfort, cum ar fi alergatul. Plimbarea contribuie la o mai bună circulație a sângelui în cadrul structurilor vertebrale și îmbunătățește postura și flexibilitatea care este vitală pentru o coloană vertebrală sănătoasă.

10. O minte mai calmă (dacă ar fi un organ, pentru a fi sigur)

Dacă mersul îmbunătățește starea pacienților care suferă de depresie majoră, imaginează-ți cât de ușor ne-ar putea ajuta să facem față senzațiilor de epuizare și nervozitate. O plimbare plină de bucurie cu un prieten sau cu un iubit va multiplica efectul fericire și vă va îmbunătăți starea de spirit.

Sursa: Romaniatv.net

Citeste tot despre: mersul pe jos, mișcare, sport
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2684 -0.6041%
USD USD 17.4021 -0.4331%
RUB RUB 0.2731 -0.2192%
RON RON 4.0326 -0.6186%
UAH UAH 0.7343 0.1910%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile