Logo Realitatea.md

Nu au executat constatarea ANI, iar acum riscă amendă. Consilierii dintr-un sat din Glodeni vor fi sancționați cu mii de lei

12 Septembrie 2019, 15:22 // Societate

Consiliul local al unui sat din raionul Glodeni nu l-a demis pe un director de întreprindere, care a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, dar să-i aplice un avertisment pentru abaterile disciplinare comise, deși conform legii, Consiliul trebuia să execute actul de constatare, al Autorității Naționale de Integritate (ANI).

Foto Simbol

La 15 iunie curent, Inspectoratul de integritate a sesizat Consiliul local în vederea încetării raportului de serviciu a directorului întreprinderii municipale, ca urmare a rămânerii definitive, prin necontestare, a actului de constatare în care a fost stabilită încălcarea regimului juridic al conflictului de interese de către director.

O lună mai târziu, primăria a expediat, în adresa ANI, decizia prin care Consiliul local a considerat că a executat actul de constatare menționat, sancționând subiectul cu avertisment.

Dat fiind faptul că prin această decizie au fost încălcate prevederile legilor speciale ale ANI, Inspectoratul a solicitat ulterior Oficiului teritorial Bălți al Cancelariei de Stat inițierea controlului legalității deciziei Consiliului local.

La 11 septembrie curent, Autoritatea a fost informată de către Cancelarie că aceasta a constatat ilegalitatea actului și a cerut Consiliului reexaminarea și abrogarea deciziei prin care consiliul a ales să aplice avertisment, în loc de încetare a raporturilor de serviciu.

În cele ce urmează, Inspectoratul de integritate va iniția, în privința consilierilor, cauze contravenționale în temeiul Codului Contravențional pentru neexecutarea actului de constatare rămas definitiv. Consilierii riscă amenzi de până la 15 mii de lei.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5304 0.7267%
USD USD 17.3188 0.3296%
RUB RUB 0.2408 -0.7420%
RON RON 4.0356 0.6811%
UAH UAH 0.6434 1.2431%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile