Logo Realitatea.md

Nu e glumă! Un taximetrist s-a ales cu o amendă de 22 500 lei, pentru că nu purta mască, mănuși de protecție și nu avea dezinfectanți în mașină

18 Martie 2020, 17:32 // Auto

Un conducător auto de taxi din Capitală a luat amendă de tocmai 22 500 de lei, pentru că șofa fără mască de protecţie pe faţă, scrie autoblog.md. Taximetristul s-a arătat nemulțumit și deranjat de contravenție, astfel s-a plâns pe o rețea de socializare despre acest lucru.

Foto: Poliția Republicii Moldova

Potrivit sursei citate, totul s-a întâmplat în această dimineaţă pe strada Tighina din capitală. Conducătorul auto, staţiona pe strada Tighina fără pasageri în habitaclu, s-a arătat nemulţumit pentru că, în opinia lui, a fost amendat pe nedrept – deoarece ă nu purta mască (despre asta a fost informat de poliţist) – la care inspectorul care l-a documentat i-a spus că e problema sa. În procesul verbal, care i s-a întocmit, acesta a motivat la secţiunea obiecţii că nu a găsit în farmacii măşti de protecţie şi mănuşi.

Inspectoratul Național de Patrulare a confirmat cazul și a declarat că taximetristul în cauză nu a dorit categoric să se supună măsurilor de prevenire a virusului COVID-19, neavând asupra sa mască de protecţie, nici dezinfectant pentru mâini şi nici călătorii nu erau asigurați cu acesta. De asemenea din autovehicul lipsea şi soluția de dezinfectare a suprafețelor din interiorul mașinii.

Continuarea czaului o puteți citi AICI.

Foto: autoblog.md

Precizăm că, răspunderea contravențională pentru încălcarea prevederilor art.761 alin.(2) din Codul Contravențional, adică pentru nerespectarea normelor sanitare pe timp de epidemie, survine în următoarele situații:

(Prezentarea intenționată a unor date false sau incomplete ori refuzul de a prezenta datele necesare pentru completarea fișei epidemiologice)

Indicarea datelor eronate în fișele epidemiologice;

  • Necompletarea tuturor compartimentelor fișei epidemiologice;
  • Refuzul completării fișei epidemiologice.

Pentru comiterea acestor fapte persoana fizică riscă sancțiune sub formă de amendă în mărime de la 22.500 lei la 25.000 lei.

Răspunderea penală pentru încălcarea art.215 alin.(1) din Cod Penal survine în următoarele situații:

(Nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a provocat răspîndirea unei asemenea boli)

În cazul respectiv survine răspunderea sub formă de amendă în mărime de la 720 la 1.000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 3 ani aplicate persoanei fizice, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 2.000 la 3.000 unităţi convenţionale cu (sau fără) lichidarea persoanei juridice.

(Aceleaşi fapte soldate din imprudenţă cu vătămarea gravă sau medie a sănătăţii sau cu decesul persoanei)

În situația când în rezultatul nerespectării măsurilor s-a soldat cu vătămarea gravă sau medie a sănătăţii sau cu decesul persoanei din imprudență survine răspunderea conform art.215 alin.(2) Cod Penal, care prevede răspunderea sub formă de închisoare de până la 7 ani aplicată persoanei fizice, cu amendă, aplicată persoanei juridice, de la 2.000 la 3.000 unităţi convenţionale cu lichidarea întreprinderii.

Citeste tot despre: amendă, capitală, mască, poliţie, taxi, taximetrist
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1260 -0.2048%
USD USD 17.0250 -0.1279%
RUB RUB 0.2226 0.4060%
RON RON 4.1300 -0.2054%
UAH UAH 0.6012 -0.2985%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile