Logo Realitatea.md

Nu vor mai fi nevoiți să ridice mâinile! Votul electronic la ședințele Parlamentului ar putea fi implementat din luna septembrie

18 Iunie 2020, 13:22 // Tech

Începând cu sesiunea de toamnă a Parlamentului, deputații și-ar putea exercita dreptul la vot nu prin ridicarea mâinilor, ci în mod electronic. Cel puțin asta a menționat secretarul general al Parlamentului, Adrian Albu, la solicitarea unui deputat, după ce la începutul ședinței de astăzi au existat mai multe situații la limită de câteva voturi, fiind adoptate inclusiv după renumărarea voturilor, la insistența opoziției.

„De săptămâna viitoare vom începe instalarea PC-urilor (n.r. tabletelor) pe care se va face „e-votul” și cred că până la începutul lunii septembrie vom realiza acest proiect”, a fost răspunsul secretarului general al Parlamentului la solicitarea în acest sens a deputatului Denis Ulanov.

Potrivit lui Adrian Albu, în prezent se lucrează la programul „e-Parlament” (n.r. Parlamentul electronic), în cadrul căruia se regăsește și votul electronic (e-votul), iar termenul de implementare a proiectului a fost prelungit până la începutul lunii septembrie. „Aceasta a avut loc deoarece mai multe componente care trebuiau pentru sistemul informațional nu erau în stoc. Deja le avem pe toate. Este o problemă ce o avem cu cheițele electronice ca să putem „loga” (n.r. conecta) toți deputații în același moment în sala de vot. Vreau să atrag atenția tuturor deputaților, că am senzația că nu se percepe un anumit lucru, că e-votul nu este separat de e-Parlament. Este un sistem integru. Totul trebuie să lucreze per ansamblu. De aceea, doar să instalăm e-votingul este imposibil”, a mai menționat secretarul general al Parlamentului.

Solicitarea deputatului Partidului Șor Denis Ulanov de a afla informația la acest subiect a avut loc după ce în debutul ședinței plenare au existat mai multe cazuri când s-a votat la limită, diferența fiind de doar câteva voturi. „Trăim în secolul XXI, chiar e atât de complicat să terminăm programul început cu privire la votul electronic și să încheiem toate dezbaterile?! Înțelegeți că situația cu numărarea voturilor este la limită. De ce trebuie creată o situație când cineva poate fi învinuit de modificarea rezultatului procedurii de vot?!”, s-a întrebat Ulanov.

Discuțiile la acest subiect în Parlament au început inclusiv în condițiile în care, în sectorul doi a sălii de ședințe, unde sunt situați cei mai mulți deputați din fracțiunea Partidului Democrat, fracțiunea Partidului Șor și grupul parlamentar „Pro Moldova”, nu are un numărător, rezultatul votului fiind anunțat de numărătorul socialist din primul sector al sălii de ședințe.

„Fiecare numărare de voturi crează neînțelegeri în acest sector (n.r. sectorul doi), pe unul sau două voturi. Noi demult am cerut să stabilim un om care să numere voturile în acest sector. Care este problema de a stabili o persoană pentru sectorul doi?! Haideți să stabilim acum cine va fi și gata”, a propus deputatul Vladimir Vitiuc, care a aderat recent la fracțiunea Partidului Șor.

„Stimați colegi, domnul Filip, domnul Diacov, pentru sectorul doi vă rog să nominalizați cine va fi numărătorul”, a propus Zinaida Greceanîi.

„Doamna președinte, mâine la ședință noi o să ne consultăm și o să propunem”, a promis, la rândul său președintele fracțiunii Partidului Democrat, Dumitru Diacov.

Vedeți și: Când vor ajunge în Parlament cele peste o sută de tablete pentru deputați

Urmăriți aici ședința plenară a Parlamentului:

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.1487%
USD USD 16.7051 0.5641%
RUB RUB 0.2276 0.2202%
RON RON 4.0919 1.1645%
UAH UAH 0.6112 1.2927%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile