Logo Realitatea.md

Nucile, mierea și cerealele moldovenești au un potențial de export înalt în Uniunea Europeană (RAPORT)

12 Octombrie 2018, 16:57 // Economie

La Geneva, s-a desfășurat Forumul „Exportul produselor verzi”, în cadrul căruia a fost prezentat Raportul privind analiza exportului verde al Republicii Moldova pentru sectoarele: nuci, miere și cereale.

Colaj: realitatea.md

„Raportul analizează mediile economice, de reglementare și instituționale și de politică comercială ce caracterizează cele trei sectoare, subliniind potențialul lor de export și de valoare adăugată. Descrie mai multe exemple de evoluții antreprenoriale de succes, sub forma unor mini-studii de caz, care prezintă producția și exportul de: nucă ecologică, exportul de miere şi cereale”, a comunicat șeful Serviciului producție ecologică și produse cu denumire de origine, Marcela Stahi, care a participat la eveniment.

Totodată, studiul identifică potențialele sinergii între sectoare și potențialul de a-și spori exporturile prin ecoturism și bazându-se pe analizele SWOT pentru fiecare sector propune Planuri naționale de acțiune (PNA) specifice celor trei sectoare, concentrate pe un număr limitat de acțiuni pentru a asigura o abordare realistă pas cu pas a punerii în aplicare.

Nucile

Potrivit datelor prezentate în Raport, în prezent, în Republica Moldova „sunt cultivate peste 24.000 de hectare de plantații. Destinațiile de top pentru exportul nucilor moldovenești în ultimii zece ani au fost: Franța, Grecia, Germania, Austria, Irak, Turcia, Italia, Marea Britanie și Olanda.

Republica Moldova a devenit recent cunoscută pentru prelucrarea nucilor. Țara noastră nu doar prelucrează nucile înainte de a fi exportate, dar și prestează aceste servicii Franței. Adică nucile în coajă sunt importate în Moldova unde sunt prelucrate și reexportate în Franța.

Mierea

În 2016, Republica Moldova a produs peste 3 mii de tone de miere de albine, iar în 2017, potrivit Biroului Național de Statistică, au fost înregistrate 145 de mii de familii de albine. 85% din producție sunt exportate, în special în UE și anume România, Italia, Germania și Franța.

Cereale

Într-adevăr, sectorul cerealelor joacă un rol semnificativ în Republica Moldova economică și socială, deoarece este chemat să asigure securitatea alimentară a țării, să-și mențină nivelul de ocupare a forței de muncă și să contribuie la balanța comercială a statului.

Din mai multe motive, inclusiv proximitatea geografică și capacitatea pieței europene de import, pentru Republica Moldova, Uniunea Europeană reprezintă piața principală a exporturilor de cereale.

Principalele state europene care importă cereale din țările în curs de dezvoltare sunt Spania, Olanda și Italia, urmate de Marea Britanie, Portugalia, Belgia și Germania.

Grâul, porumbul și orzul sunt furnizate în mod obișnuit de către țările în curs de dezvoltare din apropiere și prin urmare, Republica Moldova concurează în principal cu Ucraina și Serbia. Potrivit concluziilor formulate în Raport, culturile cu cel mai mare potențial pentru export în Uniunea Europeană sunt: porumbul, secara, ovăzul, meiul și hrișca.

Raportul privind analiza exportului verde al Republicii Moldova pentru sectoarele: nuci, miere și cereale a fost elaborat în cadrul proiectului „Evaluarea Naţională a Exportului Produselor Ecologice din Republica Moldova (NGER) și poate fi văzut mai jos:

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.6937 0.5207%
USD USD 18.1755 -0.1544%
RUB RUB 0.2899 0.3809%
RON RON 4.3838 0.6105%
UAH UAH 0.6932 -0.1297%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile