Logo Realitatea.md

Numele lui Ștefan cel Mare și cel unui domnitor român, inscripționate pe armele atacatorului terorist din Christchurch (FOTO)

15 Martie 2019, 15:17 // În lume

Mai multe nume printre care și cel al domnitorul Moldovei, Ștefan cel Mare, dar și al domnitorului român Şerban Cantacuzino erau inscripționate pe încărcătoarele armelor unuia dintre atacatorii din Noua Zeelandă. 

Captură video

Australianul Brenton Tarrant era un extremist de dreapta, anti-migrație și anti-islam, obsedat de istoria conflictelor dintre statele creștine europene și Imperiul Otoman.

Pe încărcătoarele armelor sale erau inscripționate mai multe nume, printre care cel al lui Şerban Cantacuzino, domnitor al Țării Românești și participant la asaltul otoman asupra Vienei, din 1683, un eveniment care îl preocupă intens pe Tarrant, scrie Realitatea.net.

Pe armele lui Brenton Tarrant mai apar nume ale unor comandanți creștini care au luptat împotriva armatelor otomane.

Într-un mesaj pe o rețea socială, Brenton Tarrant a postat un link către un manifest ”ani-imigranți și anti-Islam” de 87 de pagini.

Manifestul susține o așa-numită ”autonomie etnică pentru toate popoarele”, cu o atenție specială acordată ecologiei și menținerii ”ordinii naturale”.

Referirile la istorie sunt numeroase, în special cele legate de conflictele dintre statele creștine și Imperiul Otoman.

Armele lui Tarrant mai erau inscripționate cu datele bătăliei de la porțile Vienei, din 1683, când forțele creștine au respins asaltul otoman, și ale celei din 1571 de la Lepanto, când o coaliție creștină a învins, în Marea Mediterană, forțele otomane.

Manifestul face referire la Anders Breivik, extremistul norvegian care a ucis 77 de oameni în 2011. De fapt, Tarrant susține că ar fi primit ”binecuvântarea” apropiaților lui Breivik pentru acțiunile sale.

CITEȘTE ȘI:

UPDATE: Atacuri armate în două moschei din Noua Zeelandă! Numărul morților a ajuns la 49

Mărturiile cutremurătoare ale supraviețuitorilor masacrului din Noua Zeelandă: "Erau morți și sânge peste tot"

Sângerosul masacru din Noua Zeelandă, transmis live de atacator. Atenție: imagini cu impact emoțional (VIDEO 18+)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5899 -1.0971%
USD USD 16.6432 -0.4421%
RUB RUB 0.2255 -0.3535%
RON RON 4.0514 -1.1854%
UAH UAH 0.5992 -1.0895%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile