Logo Realitatea.md

O catastrofă aviatică era cât pe ce să se producă în Moldova acum două luni. De ce cazul a fost ascuns de autorități?

24 August 2019, 16:43 // Societate

Controlorul de trafic aerian, Sajin Eugen, a dezvăluit că aproximativ două luni în urmă s-a petrecut un grav incident aeronautic în spațiul aerian al Republicii Moldova, despre care MoldATSA și Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) au ascuns acest lucru.

Foto Simbol

Potrivit lui Sajin, o aeronavă cu 140 de pasageri la bord, printre care șase copii a fost la un pas de a se ciocni cu un avion de mici dimensiuni, iar controlorii de trafic se tem să vorbească despre asta în public.

O sursă din cadrul MoldATSA care a cerut să-i fie păstrat anonimatul a declarat pentru TV8, că în tură trebuiau să activeze 15 controlori de navigație aeriană/dispeceri, erau însă doar nouă. „Respectiv dispecerul responsabil de acest avion, după lucru continuu de mai mult de 6 ore, fiind extrem de obosit, a părăsit locul de muncă și a uitat să verifice care e situația pe traiectoria decolării avionului „A 320”. În acel moment, de pe aerodromul Vadul lui Vodă a decolat un „An 2” cu parașutiști. Ulterior „A 320” a trecut pe sub „An 2”, la distanța de circa 10-15 metri, astfel traiectoriile acestor avioane s-au intersectat. Avioanele nu s-au ciocnit doar datorită faptului că avionul de mici dimensiuni are viteza redusă și are nevoie de circa 30 de minute ca să ridice altitudinea de 1 000 de metri”, a povestit sursa TV8.

Potrivit acesteia, investigația încă nu s-a finalizat. „Totul este ținut în secret. Directorul MoldATSA, Veaceslav Frunze, care este cumătrul lui Vladimir Cebotari, până în prezent este în funcție. La fel și Octavian Nicolaescu, directorul Autorității Aeronautice Civile, care a fost lobat în această funcție de Petru Jardan, fostul director al Aeroportului Chișinău și deputat al Partidului Șor. Dispecerii vor să facă scandal, să ceară concedierea conducerii, suplinirea cadrelor și instruirea lor corespunzătoare, dar cer și o investigație corectă. Despre incident a fost anunțat și Ministrul Economiei și Infrastructurii”, a mai spus sursa TV8.

La scurt timp după apariția în presă a cazului, AAC a venit cu reacție:

„Cu referire la informațiile apărute în presă, privind cazul sesizat de un controlor de trafic aerian MoldATSA, AAC comunică urmatoarele:

Prin intermediul sistemului de raportare voluntară instituit pe site-ul caa.md am fost informați despre acest incident in luna iunie. Ulterior, Autoritatea Aeronautică Civilă a cerut examinarea acestuia de către MoldATSA cu solicitarea de a ne informa despre cauzele produse.

Ca urmare a publicării cazului pe o rețea de socializare, Directorul adjunct interimar al AAC, Vladimir Gorea, a avut o întrevedere cu Eugen Sajin, controlor de trafic aerian MoldATSA, care a prezentat Raportul independent realizat de câțiva specialiști din ramură (controlori trafic aerian, piloți) finalizat la 23 august curent.

Autoritatea Aeronautică Civilă urmează să examineze pozitia expusă în Raport cât și analiza realizată de MoldATSA, iar ulterior să se expună. Totodată, în cadrul inspecțiilor AAC se va verifica inclusiv și realizarea măsurilor corective propuse de MoldATSA”.

Iulian Scorpan, directorul Air Moldova, a precizat pentru ZdG că a auzit despre incident din presă și că instituția nu a fost anunțată și nu cunoștea despre acest caz. „Sunt sincer cu dvs și vă spun că am aflat din presă despre asta. Deja miercuri, după aceste zile libere. Dacă sunt așa cazuri, Moldatsa trebuie să raporteze la Autoritate. Din ce știu, n-a fost niciun raport, nimic. Probabil nici autoritatea nu știe”, a declarat Scropan.

Realitatea.md va urmări evoluția acestui incident și va informa cetățenii.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3895 -0.2285%
USD USD 17.2619 0.2014%
RUB RUB 0.2426 -0.8987%
RON RON 4.0083 -0.3034%
UAH UAH 0.6355 0.2840%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile