Logo Realitatea.md

O comisie a Parlamentului European a votat în favoarea liberalizării vizelor pentru Kosovo

30 August 2018, 20:42 // În lume

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din cadrul Parlamentului European a votat joi în favoarea liberalizării vizelor pentru Kosovo, după ce Comisia Europeană a afirmat în luna iulie că statul a îndeplinit ultimele două condiţii în acest sens, relatează Balkan Insight.

Foto Simbol

Treizeci de membri ai Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne au votat "pentru", în timp ce zece au votat "împotriva", iar doi membri s-au abţinut. Raportorul pentru Kosovo, Tanja Fajon, a lăudat această decizie, afirmând că reprezintă un pas în eliminarea izolării statului Kosovo. "Kosovo a fost izolat pe harta liberalizării vizelor în Balcani pentru prea mult timp. Sunt mândră că o majoritate largă a eurodeputaţilor au votat în favoarea permiterii cetăţenilor din Kosovo să călătorească liber", a declarat Fajon.

„Condiţiile impuse pentru Kosovo au fost stabilite foarte sus, chiar mai sus decât cele pentru restul statelor din Balcani, însă au fost îndeplinite, aşa cum a confirmat şi Comisia Europeană, inclusiv în ceea ce priveşte lupta anticorupţiei şi împotriva crimei organizate", a adăugat Fajon.

Preşedintele kosovar, Hashim Thaci, a descris decizia comisiei parlamentare ca fiind una "foarte corectă". Premierul Ramush Haradinaj a declarat că este recunoscător pentru munca depusă de eurodeputatul Tanja Fajon, adăugând că statul Kosovo a depus de asemenea "un efort extraordinar", în special în "implementarea statului de drept". De semenea, ministrul pentru Integrare Europeană din Kosovo, Dhurata Hoxha, a declarat că era timpul ca Priştina să fie "răsplătită" pentru munca depusă în îndeplinirea setului de condiţii. „Bunăstarea cetăţenilor este şi ar trebui să fie mereu o prioritate. Cetăţenii noştri merită libera mişscare", a afirmat Hoxha.

Aceasta a adăugat că, în urma votului comisiei parlamentare, procesul va continua în cadrul unei sesiuni a Parlamentului European, care va avea loc până la mijlocul lunii septembrie, iar apoi în cadrul Consiliului Miniştrilor. "Ne aşteptăm ca această decizie să fie luată în timpul acestui an, dar din acest moment totul depinde de instituţiile UE", a mai declarat Hoxha.

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a îndemnat, în luna aprilie, autorităţile din Kosovo să îmbunătăţească relaţiile cu Serbia în vederea aderării celor două state la Uniunea Europeană.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.2795%
USD USD 17.3920 -0.2792%
RUB RUB 0.2515 -0.7106%
RON RON 4.0272 -0.2551%
UAH UAH 0.6518 -0.2754%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile