Logo Realitatea.md

O companie din Florești, amendată pentru că nu a notificat Consiliul Concurenței despre cumpărarea acțiunilor altei companii

04 Septembrie 2019, 11:00 // Economie

„Valenagro Com” SRL, întreprindere din raionul Florești specializată în cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase, a fost amendată cu 221.058 de lei, după ce a cumpărat o parte din acțiunile companiei „Degusto” SRL fără a notifica Consiliul Concurenței.

Foto: valenagro.com.ua

„Degusto” SRL este o companie din municipiul Bălți specializată în fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase și este asociat unic la întreprinderea „Petrovscaia Com” SRL.

În baza informației prezentate de Camera Înregistrării de Stat, preluarea controlului asupra „Degusto” SRL de către „Valenagro Com” SRL a fost realizată prin încheierea contractului de vânzare-cumpărare. În conformitate cu Legea concurenței, până la declararea operațiunii de concentrare economică ca fiind compatibilă cu mediul concurențial în temeiul unei decizii emise de către Consiliul Concurenței, este interzisă pune în aplicare a acestei operațiuni.

Operațiunile de concentrare economică sunt supuse evaluării și urmează a fi notificare Consiliului Concurenței înainte de punerea în aplicare, atunci când cifra totală de afaceri realizată cumulativ de întreprinderile implicate depășește 25 de milioane de lei – o situație similară în cazul companiilor ”Valenagro Com” și „Degusto”.

„Valenagro Com” SRL și-a manifestat dezacordul cu cele constatate în cadrul investigației și a prezentat observații în acest sens, invocând faptul că, tranzacția constituie o operațiune de restructurare realizată în conformitate cu art. 21 lit. c) din Legea concurenței, potrivit căreia „nu constituie concentrări economice situațiile în care, întreprinderile, inclusiv grupurile de întreprinderi, realizează operațiuni de restructurare sau de reorganizare a propriilor activități”.

Întrucât părțile implicate în realizarea tranzacției nu făceau parte din același grup, operațiunea nu poate fi tratată ca o restructurare sau o reorganizare realizată în conformitate cu art. 21 lit. c) din Legea concurenței.

Până la urmă operațiunea de concentrare economică realizată între cele două întreprinderi a fost declarată compatibilă cu mediul concurențial, dar nu fără a fi aplicată o amendă.

„Valenagro Com” SRL va achita în bugetul de stat 221.058,08 lei, timp de 60 de zile lucrătoare. Totodată decizia poate fi contestată în termen de 30 de zile calendaristice.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4600 -0.3074%
USD USD 17.6228 -0.0952%
RUB RUB 0.2762 0.3999%
RON RON 4.1020 -0.3547%
UAH UAH 0.7218 0.5573%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile