Logo Realitatea.md

O elevă din Taraclia combate violenţa prin artă (Interviu, VIDEO)

17 Martie 2019, 09:20 // Life

Diana Karapencova, o elevă de 17 ani din Taraclia, are propria strategie de combatere a violenţei. De aproape şase luni, adolescenta este implicată într-un proiect teatral inedit, lansat de PNUD şi Centrul de Arte Coliseum, prin care oamenii sunt informaţi despre prevenirea violenţei. Spectacolul este întitulat «Я умереть надежде не дам» şi se bazează pe mărturiile reale ale cinci femei. Acesta a fost prezentat deja în UTA Găgăuzia, Taraclia şi Chişinău.

Citiți mai jos un interviu realizat de Natalia Porubin:

  • Diana cum ai ajuns să joci în acest spectacol? Cât de eficient este să vorbim despre violenţă prin intermediul artei teatrale?
  • În paralel cu şcoala, de doi ani, sunt angajată la Teatrul municipal „Смешен петък" din Taraclia. Am interpretat roluri în cinci spectacole montate de această trupă teatrală. Am răspuns cu mare bucurie invitaţiei iniţiatorilor acestui proiect,  Luminiţa Ţâcu şi Mihai Fusu. Pentru mine asta înseamnă o experienţă extraordinară de a fi pe aceeaşi scenă cu actori profesionişti. Mă bucur că am posibilitatea să le vorbesc oamenilor despre faptul că violenţa nu e o ieşire din situaţie. Ea nu face decât să umilească şi să calce în picioare vise şi speranţe.
  • Ce rol ai avut în  spectacol?
  • Am interpretat rolul unei adolescente tatăl căreia bea foarte mult şi le bătea crunt pe ea şi pe mama ei. Familia locuia într-o cameră de cămin, iar mama fetei se temea că dacă va divorţa nu va avea unde locui. Copila a îndurat prima bătaie când avea doi ani. A bătut-o atât de tare încât, o lună după aceea, nu a vorbit deloc, iar după asta avea probleme logopedice. Visul ei cel mai mare este să adune suficienţi bani, ca să poată pleca din ţară şi să aibă o viaţă liberă de violenţă împreună cu mama şi sora ei. E tristă şi dură această mărturie. E grav deoarece tot ce vorbim noi de pe scenă este desprins din realitate. Asta înseamnă că există mulţi oameni, inclusiv copii, care sunt maltrataţi de cei care trebui să îi protejeze şi să le ofere sprijin şi siguranţă.
  • În luna decembrie a anului trecut spectacolul a fost interpretat pe scena teatrului în care lucrezi. Colegii de clasă au fost prezenţi în sală? Ce impresii au avut?
  • Mulţi dintre colegii mei au fost la spectacol, la fel ca şi profesorii. Mi-au spus că e trist ce au văzut în scenă, dar că este absolut necesar să vorbim despre asta. Discutăm despre prevenirea violenţei şi la şcoală, la orele de dezvoltare personală, dar şi la alte discipline. Cred că despre acest fenomen trebuie vorbit mult mai mult, astfel ca să găsim împreună soluţii care pot salva vieţi.

Spectacolul «Я умереть надежде не дам» („Nu voi lăsa speranța să moară”) a fost montat cu sprijinul proiectului PNUD „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluțiile locale, care este implementat în perioada 2018–2020 cu sprijinul Republicii Coreea.

PNUD va sprijini deschiderea primului serviciu social pentru supraviețuitoarele violenței domestice din UTA Găgăuzia. A fost lansată o campanie de colectare de fonduri, pentru a suplini bugetul pentru renovarea și dotarea centrului. Donațiile sunt colectate prin intermediul platformei www.sprijina.md.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.6937 0.5207%
USD USD 18.1755 -0.1544%
RUB RUB 0.2899 0.3809%
RON RON 4.3838 0.6105%
UAH UAH 0.6932 -0.1297%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile